Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nespremni protiv surovih uvjeta

GSS-u najviše posla daju nepripremljeni turisti avanturisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorska služba spašavanja posljednjih je tjedana u nekoliko akcija spasila desetke osoba. Tako je bilo i sinoć kada su spašeni alpinisti na Velebitu.

Ne bune se na uvjete rada, ali spasioci upozoravaju da turisti ne slušaju upozorenja i nespremni odlaze u surove vremenske uvjete. Dva, tri takva poziva u pomoć na tjedan stižu s velebitskih padina u gospićki centar 112. 'Obično su to fantazeri koji ne znaju o planini ništa i zapute se bez vode, bez hrane, bez ičega i onda se izgube i onda nas zovu u pomoć,' rekao je Sebastijan Mašić, voditelj smjene centra 112.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo"

U vrijeme ljetne sezone GSS-ovci imaju pune ruke posla. 'Bude svakakvih tu planinara, spremnih, nespretnih, obučenih i to nije mala planina koja nespremnost i nepripremljenost kažnjava,' rekao je pročelnik GSS Gospić, Alen Zorić. Najviše im posla daju nepripremljeni turisti avanturisti. 'Služba je ultimativna, to znači da se na poziv u akciju ostavlja sve što čovjek radi u redovnom životu i kreće u pomoć toj unesrećenoj osobi,' rekao je Zorić.

>> Spašeni njemački turisti na Velebitu

Često spasioci ugrožavaju i vlastite živote kako bi pomogli ljudima u nevolji. 'To se sve mora uskladiti prema civilnim propisima i prema standardima koji vrijede u Europi i tako neće biti nikakve zapreke da se te usluge naplate i posebno što smo mi zainteresirani da se sankcioniraju neka neodgovorna ponašanja,' rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS. Pripadnici gorske službe spašavanja 24 sata na dan na raspolaganju su svima koji se izgube ili dožive nesreću na nepristupačnim terenima. No, kada bi se za neoprezne i nesavjesne izletnike koji ugrožavaju i sebe i spasioce uvele kazne, posla bi zasigurno bilo manje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene