Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(NE)sigurnost u igraonicama

Zašto je broj ozljeda djece u igraonicama u porastu? "Najučestaliji su prijelomi nadlaktične kosti, potkoljenica..."

Aktualno Galerija Dječja igraonica - 2 Dječja igraonica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dječja igraonica - 1 Dječja igraonica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dječja igraonica - 3 Dječja igraonica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dječja igraonica - 4 Galerija 1/4 >>
Djeci je vikend nerijetko rezerviran za igraonice, bilo da slave rođendane, ili u njima provode vrijeme dok roditelji obave šoping. No, zato vikendom liječnici imaju puno posla - na hitni prijam stižu im djeca s lomovima iz igraonica. Istražili smo zašto su ozljede u porastu.

Igraonice su omiljena mjesta za roditelje s djecom. Neki od roditelja ekipi Nove TV kazali su kako im, gdje god da idu, treba mjesto na kojem mogu ostaviti djecu. S druge strane, i najmlađima dobro dođu igra i druženje.

Dok sve ide po planu, malo tko razmišlja o ozljedama koje pune hitne prijeme. U bolnici u Klaićevoj svaki tjedan primaju petnaestak djece ozlijeđene u igraonicama. Gotovo ih je 800 na godinu, najviše vikendima.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb navodi kako su najčešće ozljede kod djece između tri i šest godina, a najučestalije ozljede prijelomi nadlaktične kosti, potkoljenica. Da se djeca ozljeđuju i nije novost, ali u posljednjih nekoliko godina liječnici imaju više posla, što u Klaićevoj povezuju s povećanjem broja i veličine igraonica.

"Trampolin je lijepa i zabavna sprava, ali i opasna, pogotovo ako je veći broj djece i tu se ozljede ekstremiteta najčešće događaju“, navodi ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

O ozljedama i sigurnosnim pravilima ekipa Dnevnika Nove TV kontaktirala je desetak većih i manjih igraonica i zabavnih parkova. Odgovorile su tek dvije, kažu kako rade tehničke provjere, a sve sprave su u skladu s propisima.

U jednoj kažu da djeca nisu nikad dobila ni ogrebotinu, u drugoj pak priznaju mali broj ozljeda, ali podsjećaju da je to rizik kod fizičkih aktivnosti.

S ozljedama u igraonicama upoznati su i odvjetnici. Ines Margetić, odvjetnica, tumači da bi roditelj, ako bi takva šteta proizlazila iz djelovanja same igraonice, propusta u organizaciji rada ili nemara, imao pravo potraživati štetu od igraonice.

"S druge strane, igraonice imaju svoja pravila, pa ukoliko bi roditelj tj. djeca kršila takva pravila, pa bi šteta nastala iz tog uzroka, onda naravno bi tu mogla igraonica otkloniti svoju odgovornost“, pojašnjava odvjetnica Margetić.

Odluka je na kraju na roditelju - koji najbolje poznaju svoje dijete, i koji mora procijeniti koja su mjesta najsigurnija za bezbrižnu dječju igru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene