Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milan Živković

'Onaj mali' ipak nije dobio otkaz u Ministarstvu kulture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odustala je od najavljene smjene savjetnika za medije Milana Živkovića koji će i dalje ostati na svojoj dužnosti, a vodit će budući Odjel za medije sa zadaćom prikupljanja i analize informacija relevantnih za reformu medija, kao i posredovanja u javnoj raspravi o novoj medijskoj strategiji.

"Milan Živković ostaje savjetnik za medije, a vodit će novi Odjel za medije koje će Ministarstvo uspostaviti budući da se pokazalo da je njegovo nepostojanje bio veliki nedostatak", izjavila je danas glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak upitana o statusu savjetnika Živkovića.

Ministrica kulture Andrea Zlatar najavila je njegovu smjenu nakon što je dio javnosti negativno reagirao na Živkovićevu ideju o izmjeni u sustavu prikupljanja pristojbe za HRT i uvođenju takozvanog "medijskog poreza" kojim bi se financirali javni mediji. Za smjenu je bila i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić koja je izjavila da je ministrica "trebala izbaciti na vrijeme van tog malog koji je istrčao".

Hrvatsko novinarsko društvo te dio novinara, intelektualaca i predstavnika scene civilnog društva oštro su se suprostavili najavi Živkovićeve smjene tražeći da "u kontekstu javnog interesa, a ne stranačkog ili korporativnog" ministrica preispita odluku te da se nastavi rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Slika nije dostupna Reforma zakonodavstva I tko nema TV plaćat će pretplatu i to prema dohotku

>> Pusić o medijskom porezu: Zlatar nije na vrijeme tog malog izbacila van

Ministarstvo kulture smatra kako upravo dezinformacije i nesporazumi proteklih tjedana ukazuju na osjetljivost procesa donošenja medijske strategije te da je zbog toga potrebna i viša razina strukturne i organizacijske podrške, čemu će pridonijeti i osnivanje Odjela za medije.

"Veliko medijsko polje koje je prekrcano problemima traži novu zakonsku regulativu. Kako bi se došlo do dugoročnih i kvalitetnih rješenja ići će se na široku javnu raspravu sa svim akterima medijske scene", rekla je Petrinjak. Istaknula je važnost novog Odjela za medije te najavila da bi formalno s radom trebao početi iza Nove godine.

Ministarstvo kulture priopćilo je kako nastavlja rad na kreiranju nove medijske strategije te ističe potrebu sudjelovanja u javnoj raspravi svih aktivnih sudionika medijskih industrija, ali i onih koji su dosad bili često ušutkivani ili sistematski nadglasavani.

>> Pravobraniteljica o izjavi ministrice Pusić: Takvi komentari mene asociraju na netrpeljivost

U Ministarstvu također najavljuju da će formirati Koordinacijsko tijelo za pripremu medijske strategije kojem predsjeda ministrica Zlatar Violić. "Ono će reprezentirati stavove svih dosad osnovanih i budućih radnih grupa u raspravi o medijskoj politici, zainteresiranih organizacija, medijskih radnika i poslodavaca, tijela državne i lokalne uprave, organizacija civilnog društva te akademske i umjetničke javnosti. Zadatak mu je postići konsenzus suprotstavljenih interesa te svakome omogućiti da svoj stav izloži i obrani, ali i čuje argumentaciju druge strane."

Ministarstvo kulture će osnivanjem te Koordinacije i Odjela za medije, kako naglašava, nakon desetljeća zanemarivanja medijske politike, po prvi put u svome radu osigurati stabilnu organizacijsku podršku tom nezaobilaznom području kulturne politike. “Mediji kao temelj demokratskog društvenog života ne mogu biti predmetom stihijskih, pojednostavljenih iskaza za jednokratnu upotrebu, nego zahtijevaju odgovoran i ozbiljan pristup koji će omogućiti donošenje dugoročnih strategija i stvaranje odgovarajućih alata za njihovo formuliranje i provedbu”, drže u Ministarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene