Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnici najavljuju otkaze

Omiš čeka kaos zbog izgradnje obilaznice, umjesto cestom mogu brodicama. Mještani su bijesni: "Idemo na Mars, ali ne možemo premostiti 60 metara Cetine“

Aktualno Galerija Tomislav Tomaš iz Omiša Tomislav Tomaš iz Omiša Foto: DNEVNIK.hr Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 1 Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cesta kojom će se morati ići do Omiša zbog radova na obilaznici Galerija 1/4 >>
Nove poteškoće za stanovnike Omiša i okolice. Zbog radova na obilaznici zatvara se prometna žila kucavica od Omiša prema Gatima, kojom dnevno prođu tisuće automobila i putnika. Za stanovnike je organiziran prijevoz brodom, no brojni gospodarstvenici negoduju i smatraju da će im to uništiti posao.

Idući tjedan brod će prevoziti stanovnike prema Omišu i obrnuto. I to zbog zatvaranja ceste - žile kucavice. Cesta se zatvara zbog radova na omiškoj obilaznici, gdje se trenutačno probija tunel. Brodice će prevoziti putnike nizvodno Cetinom, a sav promet vozilima morat će desecima kilometara okolo da bi se došlo do grada.

Pročitajte i ovo Vukovarci traže oblilaznicu - 1 Prijete zaustavljanjem prometa Mještani strahuju za sigurnost, popucale im i kuće: "Nemoguće je živjeti, skačemo iz kreveta" U Dućama kod Omiša nema nogostupa Četiri godine čekaju pločnik Nevjerojatna snimka iz okolice Omiša. Djeca po magistrali idu u školu jer nemaju nogostup, roditelji zabrinuti: ''Zar se mora dogoditi tragedija?''

"To je tri puta veći trošak goriva nego šta je dosad. Za 5 min do Omiša moramo 25 km u jednom, 25 u drugom voziti", kažu stanovnici. 

Poduzetnici iz obližnje gospodarske zone koje će zatvaranje ceste pogoditi - najavljuju otkaze. 

"To znači da će neki ljudi morati na biro. Ta je cesta svrha funkcioniranja gospodarske zone", kaže predstavnik poduzetnika u gospodarskoj zoni Zakučac.

"Mi imamo ljude koji su bolesni, koji nemaju auto, koji ne voze. Rekli su da će Hitna pomoć dolaziti sa Šestanovca. Mislim, Šestanovac je udaljen ne znam ni ja koliko od Omiša, to je predaleko. Neka nekog strefi srce...", kaže Dolores Filipović, predsjednica Mjesnog odbora Zakučac.

Druga rješenja nisu prošla

Pontonski most, trajekt - ništa od toga odgovorni nisu prihvatili kao opciju rješenja problema.

"Ključna je bila sigurnost prilikom ulaska trajekta u Cetinu. Nije bilo sigurno u potpunosti, pa smo od toga odustali", poručuje Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Na opravdanja da je ovo jedini način, stanovnici poručuju: "A šta ću poručiti. U 21. stoljeću počeli smo ići na Mars, a nismo u stanju premostiti 60 metara Cetine."

Cesta se zatvara od 10. ožujka do najkasnije prvog srpnja. Rizična je i plovidba niz Cetinu zbog padanja stijena. No iz Hrvatskih cesta poručuju - sigurnost će biti na što većoj razini. 

"Normalno da nisam zadovoljan, ali ovo je jedino moguće rješenje u ovom trenutku“, zaključuje Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

Izgradnja cijele omiške obilaznice stoji gotovo 180 milijuna kuna. I rok za završetak je rujan iduće godine.

Tomaš: Sustav je zakazao

Pogođeno stanovništvo, kao i poduzetnici čije poslovanje izravno pogađa zatvaranje ceste ne protive se radovima, kao ni rješavanju prometnog problema, ali im smeta ponuđena alternativa.

Predstavnik poduzetnika Tomislav Tomaš kaže kako je sustav zakazao. 

"Sve alternative koje su postojale zakazale su zbog birokratskih problema", kaže. 

Korištenje obilaznog pravca, kaže, stvorit će poprilične troškove i naprezanja u poslovanju. 

"Profesionalci smo, prebrodit ćemo, i to nakon ovakve krizne godine.  Tražili smo neki civilni ponton, ili jedan brod ponton, no pokazalo se da je za to potrebna opširna dokumentacija", kaže Tomaš.

Planiraju li prosvjede, Tomaš kaže kako u ovoj fazi to više nema smisla. 

"Zadnje nam je da stopiramo projekt, samo se nadamo da će radovi što kraće trajati", poručuje Tomaš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene