Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idućih 48 sati kritično

Poplavljeni krajevi strepe od obilne kiše: Meteoalarm izdao novo crveno upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije dugo potrajao predah od kiše, meteoalarm Državnog hidro-meteorološkog zavoda za utorak je izdao novo upozorenje. Crveno i narančasto - odnosno izuzetno opasno vrijeme, obilna kiša i moguće bujične poplave.

Od novih oborina najviše strepe poplavljeni krajevi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Meteoalarm je izdao i crveno i narančasto upozorenje za čitavu središnju Hrvatsku i velik dio Dalmacije. Najkritičnije stanje s obilnom kišom očekuje se duž čitave obale te u Lici i Gorskom Kotaru, prema Meteoalarmu.

Kiša u Ogulinu iza 23 sata nije još počela padati, no vatrogasci grade nove zečje nasipe, izvještava reporter Nove TV Domagoj Mikić iz Ogulina. Očekuje se da će kića početi padati od ponoći nadalje.

Gradonačelnik Ogulina Darinko Domitrović ističe da je grad spreman za novi vodeni val. Građanima savjetuje da ne paničare te da će svi zajedno svladati novi vodeni val. "Nadamo se da neće biti kao ovaj posljednji", dodao je Domitrović.

Zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode bit će poslan sutra. Stanovništvo pokušava sanirati štete izazvane prethodnom i pripremaju se za novu poplavu. Ogulinci će i večeras sa strepnjom gledati u nebo budući da meteorolozi najavljuju nove još veće oborine.

Branimir Vučković iz GSS-a rekao je reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku da se u Ogulinu očekuje još kiše, ali da problema za grad neće biti odmah. ''Bit ćemo još spremniji nego jučer, imamo više čamaca, više stanica GSS-a'', rekao je Vučković.

Štete bi mogle iznositi i do 35 milijuna kuna.

Situaciju u Ogulinu prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak Nakon sastanka s ogulinskim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem u ponedjeljak u Ogulinu, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurošević rekao je da će retencija kod Hreljina biti izgrađena za dvije do tri godine, a stajat će 15 milijuna eura, čime je potvrdio jučerašnju najavu premijera Andreja Plenkovića iz poplavljenoga središta toga grada.

Voditeljica ispostave Hrvatskih voda za Karlovačku županiju Biljana Željeznjak objasnila je da će retencija zadržavati vode Gornje Dobre i Vitunjčice uzvodno od Ogulina, u mjestu Hreljinu, tako da se vodeni val dovoljno dugo zadrži da se ne pretvori u poplavni, kao što je bio slučaj s posljednjim, te da kroz grad dulje protječe koritom rijeke bez izlijevanja.

Gradonačelnik Domitrović rekao je da je to velika investicija jer - osim građevinskih radova na brani - treba urediti imovinsko-pravne odnose, a projekt na kojem se radi - čim bude gotov - kandidirat će Europskoj uniji po čijim bi se pravilima za nj moglo dobiti 85 posto novca.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Zdravko Paušić rekao je da investicija podrazumijeva gradnju četiriju objekata - branu, preljevnu građevinu i dva zaštitna zida, za željezničku prugu i ribogojilište, a u cijeni je i trošak premještanja 11 obiteljskih kuća, dijela dalekovoda i niskonaponske mreže na području između naselja Turkovića, Brestovca i Ogulinskog Hreljina, koje će moći primiti 6,5 milijuna prostornih metara vode.

Tijekom ponedjeljka, koji je u Ogulinu protekao bez kiše, čistile su se prometnice i druge površine od blata i smeća koje je nanijela jučerašnja poplava. Kiša opet pada u Jasenku i Drežnici, što će, rekao je gradonačelnik Domitrović, završiti u Vitunjčici i Gornjoj Dobri, a osim toga, u Ogulinu se očekuje nova kiša u noći i tijekom utorka.

"Zbog nadolazećih oborina, ne treba stvarati paniku, ali građani trebaju biti na oprezu, kao i sve službe koje su u pripravnosti i spremne, ako bude potrebno, boriti se s novim količinama vode izvan riječnih korita", poručio je Domitrović. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene