Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rekorder po broju izostanaka sa srpanjskih sjednica Hrvatskog sabora, SDP-ov zastupnik i načelnik općine Tisno Ivan Klarin izjavio je u ponedjeljak kako svoje izostanke nije, poput nekih svojih kolega, htio pravdati saborskom Odboru za izbor i imenovanja, time što je imao puno posla u svojoj općini.


Taj je Odbor, naime, donio odluku o umanjenju zastupničkog paušala zbog neopravdanog izostanka sa sjednica Sabora za 26 zastupnika, a najviše neopravdanih izostanaka, kako je utvrđeno, imao je Klarin koji je tijekom pola srpnja, koliko je Sabor radio, izostao čak devet dana.

Vezani članci Premijer Plenković u Saboru predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. Premijer predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju: "U izradi je sudjelovala i Martina Dalić i to je dobro" Katarina Peović u Saboru Peović strahuje zbog razlaza ljevice: ''Nadam se da je to privremena faza, ovo nije dobro"

"Nisam htio pravdati izostanke poput nekih svojih kolega time što sam imamo puno posla u Općini. Bio je to mjesec nakon lokalnih izbora i trebalo je donijeti puno novih odluka i pripremiti se za turističku sezonu. U Općini Tisno volontiram, u Saboru primam plaću, pa nisam htio miješati ta dva posla i jedan pravdati drugim", rekao je Klarin za ŠibenikIN.
Klarinu je zbog izostanaka smanjen njegov zastupnički paušal s 1.500 na 150 kuna.

"Poštujem zakone, i ako je takva propisana kazna, poštujem je", poručio je SDP-ovac.

Sabor je na proljeće na inicijativu Mosta izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa sjednice. Za svaki izostanak mjesečni paušal od 1.500 kuna umanjuje za 150 kuna.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, zbog smrtnog slučaja u obitelji, ako je morao na sud ili društvene, političko kulturne i druge skupove na koje je pozvan. (Hina)