Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLINSKA AFERA

Oglasio se PPD: "Nije nam poznat podatak da smo kupili 63 posto HEP-ova viška"

Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a
Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a Foto: Damir Krajac/Pixsell
Prvo plinarsko društvo (PPD) se oglasilo priopćenjem o aferi s prodajom HEP-ova viška plina.

Prvo plinarsko društvo tvrdi da još nemaju podatke o postotku kupnje HEP-ova viška plina u lipnju jer će te podatke HROTE objaviti tek 15. srpnja. Međutim, odbacili su medijske napise i izjave u kojima ih se dovodi u konetkst nezakonitosti i malverzacija.

Priopćenje PPD-a prenosimo u cijelosti: 

"Slijedom pojedinih medijskih napisa vezanih uz prodaju viškova plina Hrvatske elektroprivrede na tržištu, a u kojima se Prvo plinarsko društvo (PPD) tendenciozno dovodi u kontekst štetnog i nezakonitog poslovanja ističemo sljedeće:

Odbacujemo zlonamjerne i tendenciozne medijske objave u kojima pojedini novinari kontinuiranim objavama neprovjerenih i upitnih podataka žele nanijeti reputacijsku i poslovnu štetu PPD-u. To se posebice odnosi na posljednju objavu po kojoj je PPD kupio 63% HEP-ovih viškova plina koji su prodavani na HROTE-ovim aukcijama u lipnju. PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54 958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja.

Napominjemo da smo već javno priopćili da je PPD od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11% ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja. Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati.

Odbacujemo medijske napise i izjave u kojim se legitimni kupci plina ponuđenog na aukcijama HROTE-a dovode u kontekst nezakonitosti i malverzacija, posebice stoga što kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova plina na tržištu. Ističemo da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom, svi su procesi provedeni transparentno i zakonito, a cijeli sustav kupoprodaje funkcionira pod šiframa, baš kao i u ostatku Europske unije, upravo radi sprječavanja zlouporaba.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić bizarna situacija Velika akcija policije i USKOK-a: Uhićen "doktor za mito i korupciju", privedeno više osoba

Pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske, uključujući i Državno odvjetništvo, da ispitaju, utvrde i javno objave rezultate istrage oko reguliranja i provedbe svih mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, uključujući ulogu i aktivnosti PPD-a u cijelom procesu.

Također, podsjećamo na javno iznesenu informaciju kako je PPD na inzistiranje Ministarstva gospodarstva i GPZO-a plin za GPZO osigurao još u prosincu 2022. godine, a ne u lipnju 2023.

Pozivamo sve institucije s nadležnostima na plinskom tržištu Republike Hrvatske da transparentno i u potpunosti objave sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane uz provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 2 Rukom sve zapisao Jedna osoba šokirana potezom preminulog Berlusconija: Objavljeni detalji oporuke i zadnje riječi koje je napisao djeci

PPD je u potpunosti poštovao i poštuje i hrvatsku i europsku regulativu i isključivo posluje u skladu s njom, a posebno smo odgovorni prema sigurnosti opskrbe plinom hrvatskog društva i građana. U tom kontekstu, ističemo kako je PPD proteklo razdoblje opskrbe plinom, izuzetno izazovno za plinsko poslovanje, iznio u velikoj mjeri na svojim leđima i bio jamac sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske", stoji u priopćenju PPD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene