Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neujednačena praksa

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o skandaloznom dopisu: "Cilj nije bio miješanje izvršne u sudbenu vlast"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto; Jurica Galoic/PIXSELL)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto; Jurica Galoic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto; Jurica Galoic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Ministarstvo zdravstva se oglasilo priopćenjem u kojem tvrdi da dopis ministra Milana Kujundžića ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću nije pritisak na pravosuđe.

"Dopis Ministarstva zdravstva se nikako ne može i ne smije tumačiti kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast", navodi se, među ostalim u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Preventivni pregled - 1 Slab odaziv Pilot-projekt zdravstvenih pregleda na samom početku ubilježio loše rezultate: "Hrvati su nemarni prema svom zdravlju" Ilustracija pravedniji tretman Novi pravilnik: Ispravljena velika nepravda prema jednom dijelu vozača

Iz Ministarstva poručuju da problem provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva traje od 2013. godine te da je Ministarstvo zdravstva u više navrata održalo sastanke s predstanicima  Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, FINA-e, sindikatima te upravama bolnica. 

"Tijekom konzultacija zaključeno je kako interpretacija financijskih obveza koje proizlaze iz kolektivnog ugovora zahtijeva dodatno tumačenje te da je potrebno uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa kojim će se zatražiti mišljenje o ovoj složenoj problematici. Dopisom kojim se traži navedeno mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pravosuđa, prate stanje u okviru svog djelokruga. Tvrde također da naglašavanje o činjenici neujednačene sudske prakse nije imalo za cilj miješanje izvršne vlasti u sudbenu vlast.

Zbog Kujundžićevog pisma već je reagirao Most koji traži ostavku ministra te njegovu ispriku svim sucima i liječnicima. 

Kujundžić je dopisom ministru Draženu Bošnjakoviću zatražio da se ministarstvo pravosuđa angažira na ujednačavanje sudske prakse u slučaju parničnih postupaka u kojima liječnici traže isplatu za prekovremene sate. Njegov se dopis tumači kao politički pritisak s obzirom na to da je ujednačavanje sudske prakse u domeni sudskih odjela i Vrhovnog suda. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene