Ministarstvo zdravstva se oglasilo priopćenjem u kojem tvrdi da dopis ministra Milana Kujundžića ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću nije pritisak na pravosuđe.

Galerija +0 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto; Jurica Galoic/PIXSELL)

"Dopis Ministarstva zdravstva se nikako ne može i ne smije tumačiti kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast", navodi se, među ostalim u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Vezani članci Vili Beroš Neslužbeno doznajemo da će Vili Beroš zamijeniti Milana Kujundžića: ''Ako premijer potvrdi mene, ja ću biti sretan'' Milan Kujundžić Kujundžić: "Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima"

Iz Ministarstva poručuju da problem provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva traje od 2013. godine te da je Ministarstvo zdravstva u više navrata održalo sastanke s predstanicima  Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, FINA-e, sindikatima te upravama bolnica. 

"Tijekom konzultacija zaključeno je kako interpretacija financijskih obveza koje proizlaze iz kolektivnog ugovora zahtijeva dodatno tumačenje te da je potrebno uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa kojim će se zatražiti mišljenje o ovoj složenoj problematici. Dopisom kojim se traži navedeno mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pravosuđa, prate stanje u okviru svog djelokruga. Tvrde također da naglašavanje o činjenici neujednačene sudske prakse nije imalo za cilj miješanje izvršne vlasti u sudbenu vlast.

Zbog Kujundžićevog pisma već je reagirao Most koji traži ostavku ministra te njegovu ispriku svim sucima i liječnicima. 

Kujundžić je dopisom ministru Draženu Bošnjakoviću zatražio da se ministarstvo pravosuđa angažira na ujednačavanje sudske prakse u slučaju parničnih postupaka u kojima liječnici traže isplatu za prekovremene sate. Njegov se dopis tumači kao politički pritisak s obzirom na to da je ujednačavanje sudske prakse u domeni sudskih odjela i Vrhovnog suda. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju