Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Nema više prihoda od 100 kuna

Nema više prijavljivanja lažnih prihoda! Evo što je država smislila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi na udaru su ugostitelji, trgovci i svi oni koji svoje usluge nude građanima za gotovinu.

Svaki izdani račun bilježit će se automatski u poreznoj upravi tako da se više neće moći lažno prikazivati prihode. Naime, više od 20.000 ugostitelja primjerice, prijavljuje dnevni promet od svega 100 kuna.

Pročitajte i ovo Porezni ispektori u inspekciji - 1 POREZNA UPRAVA NA TERENU Velika akcija inspektora na jadranskoj obali, ugostitelji poručuju: "PDV od 20 posto je devastirao naš sektor" Slika nije dostupna Skuplja račune i otkriva tko vara: Šest računa u manje od tri sata, svi neispravni!

Popiti kavicu u kafiću za većinu je Hrvata dnevna rutina. U jednoj se smjeni u kafićima skuha između 50 i 100 kava. Ako je za kavu u prosjeku potrebno izdvojiti od 5 do 10 kuna teško je za povjerovati mnogim prijavljenim dnevnim prometima u iznosu od svega 100 kuna.

Ugostitelj Božo Popović priznaje kako sa 100 kuna dnevno ne bi mogao platiti ni samog sebe. 'Ma ne bi, tu je još puno dažbina koje su otišle gore. I voda i ZAMP i razni nameti', kaže ovaj ugostitelj.

>> Porezna uprava će od utajivača naplatiti 40 milijuna kuna

'Najviše novca završi u sivoj zoni. Nama je prosječni dohodak od obrta oko 30 tisuća kuna, a dnevni prometi u ugostiteljstvu i trgovini se kreću od 300 do 500 kuna', kaže Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave.

Spas od potkradanja država vidi u takozvanoj fiskalnoj blagajni. 'Onog momenta kada se otkuca račun u objektu gdje se barata gotovinom taj račun dolazi na server porezne uprave', rekla je Smiljanec.

Poštenima se ideja načelno sviđa. 'Ja mislim da je to čak dobro i nadam se da su ljudi iz Ministarstva vodili brigu i o svim ostalim elementima', smatra ugostitelj s početka priče. Vodilo se brigu samo o punjenju proračuna. Kada u siječnju ova praksa zaživi svi kod kojih se vidi nesrazmjer bit će kažnjeni.

Kazne za velika odstupanja ići će i do pola milijuna kuna. No kazne su predviđene i za građane. Do 2.000 kuna platit će oni koji trgovinu ili kafić napuste - bez računa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene