Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažnjeni trgovci

Kazne za lažne GRATIS proizvode do 100.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrila ih je i inspekcija Ministarstva gospodarstva. Inspektori ne otkrivaju tko vara kupce, kao ni točan broj takvih proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva kaznilo je trgovce koji su kupcima prodavali "lažne" gratis prozvode. No njihovi inspektori ne žele otkriti tko je to kupcima nepošteno naplaćivao proizvode koje su trebali dobiti besplatno, kao ni o kojim je artiklima riječ.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata

Riječ Gratis na nekim je predmetima ispisana velikim slovima na ambalaži, ali ne i na blagajni. Kupci su se često susreli s "besplatnim" proizvodima koje na kraju ipak plate.

Znate li da je sir odgovoran za jedno od najvećih čuda u ljudskoj povijesti?

No krivi su zapravo oni koji nude lažne gratis proizvode. Otkrila ih je i inspekcija Ministarstva gospodarstva. Inspektori ne otkrivaju tko vara kupce, kao ni točan broj takvih proizvoda.

"U većini i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda koji nose oznaku gratis, znači tri plus jedan", kazao je načelnik sektora tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva, Vedran Lukman.

Kazne prekršiteljima su od 10 do 100 000 kuna.

"Ukoliko neki trgovac označava proizvod gratis da potrošač za taj proizvod ne bi trebao platiti ništa, odnosno da bi taj proizvod trebao dobiti gratis u protivnom radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi trgovca", rekla je rukovoditeljica službe za zaštitu potrošača, Đelma Bartulović.

Gratis dodatak koji se dijelom ili u potpunosti naplati nije neuobičajen ni u drugim europskim zemljama.
Biljana Borzan od Europske komisije zatražila je da se takva obmana kupaca uvrsti u crnu listu nepoštene trgovačke prakse.

U zračnoj luci uhićen bankar - osumnjičen za pranje novca

"Potrošač misli da je prošao jako dobro a isapda je kupovao odvojeni proizvod da bi ga to ispalo jeftnije nego pakiranje na kojem piše gratis", rekla je Biljana Borzan.

Udruge potrošača traže češće, nenajavljene inspekcije.

Malo je potrošača koji su toliko su osvješteni da idu gledati koliko je cijena bila po jednom artiklu, koliko je npr. sada tri artikla ako dva platimo", kazao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

No često u trgovinama nema pojedinačnog proizvoda, već se samo prodaje u gratis pakiranju. Kupcima tada čak ni kalkulator ne može otkriti jesu li prevareni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene