Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijske malverzacije

U zračnoj luci uhićen bankar - osumnjičen za pranje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski bankar osumnjičen za umiješanost u više korupcijskih afera u svezi s javnim natječajima pritvoren je u Grčkoj, doznaje se od policijskog izvora.

Taj bivši čelnik banke BNP Paribas koji je radio u Švicarskoj i za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica, uhićen je u subotu u zračnoj luci u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon čega je prepraćen u Grčku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnesene kaznene prijave Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH Slika nije dostupna bio u bijegu Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

Jean-Claudea Oswalda (55) u ponedjeljak su ispitali suci za borbu s korupcijom u svezi s njegovom ulogom u više afera pranja novca: jednoj u svezi s podmićivanjem kod kupnje oružja od njemačkog Wegmanna i u drugoj u svezi s kupnjom radara od Ericssona i Embraera.

Jean-Claudeu Oswaldu treba se suditi i u okviru velike afere navodne korupcije u natječaju na kojemu je pobijedila grupa Siemens. Ta je njemačka tvrtka optužena da je 1997. isplatila proviziju od oko 70 milijuna eura kod zaključivanja ugovora za digitalizaciju grčke telekomunikacijske tvrtke OTE.

Interpol traži hitno uhićenje zloglasnog 'bankara Kremlja'

Panagiotis Nakoloudis, bivši sudac za financijski kriminal i ministar za suzbijanje korupcije u Ciprasovoj vladi, rekao je da je država zbog te vrste kriminala izgubila "više desetaka milijarda", što je, po njegovoj ocjeni, "glavni uzrok" eksplozije grčkog duga zbog kojega je Grčka već pet godina u gospodarskoj krizi.

Ministar je rekao da je u tom sustavu korupcije "početni" iznos provizije bio od 2 do 2,5 posto vrijednosti ugovora, pa i 4 posto kod kupnje oružja u inozemstvu a čak 23 posto za kupnju medicinske opreme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene