Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetništvo ponovno traži pritvor za rukovodstvo Karlovačke pivovare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu žalilo se na rješenje Županijskog suda o odbijanju prijedloga za zadržavanje petoro osumnjičenih rukovoditelja Karlovačke pivovare, ponovno predložilo da im se odredi pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, te protiv njih i Karlovačke pivovare podnijelo istražni zahtjev.

Protiv osumnjičenih, kojima su navedeni samo inicijali, istražni zahtjev podnesen je zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, priopćilo je večeras Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u slučaju Karlovačke pivovare još traje Slika nije dostupna Martinović se ugušio ugljičnim dioksidom

Istražni zahtjev Županijskom sudu u Karlovcu odnosi se na tehničkog direktora Gabora Ligetija (1965.), glavnog inžinjera Slavena Siladića (1973.), voditeljicu Odjela sigurnosti na radu i zaštite okoliša Zrinku Odrčić (1972.), glavnu tehnologinju Mariju Tufeković (1967.), voditelja proizvodnje fermentacije Marinka Kovačevića (1954.).

U obrazloženju istražnog zahtjeva piše da postoji osnovana sumnja da je krajem studenog 2006. Ligeti naložio trajno ispuštanje ugljičnog dioksida koji nastaje u procesu fermentacije kroz ventil za odvodnju nečistog ugljičnog dioksida. Zatim stoji da je Siladić organizirao da se sav ugljični dioksid koji je nastajao i koristio se u procesu fermentacije ispušta iz fermentora u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda kroz koji je odlazio van kruga pivovare sve do Pivarskog potoka.

Pritom su Odrčić, Tufeković i Kovačević dozvolili nastavak
proizvodnje na ovaj način, stoji u istražnom zahtjevu.

Tako je 23. veljače 2007. ispuštena velika količina ugljičnog
dioksida što je imalo za posljedicu da je u usjeku potoka bila
smanjena količina kisika u zraku, pa je upravo zbog visoke
koncentracije ugljičnog dioksida došlo do uginuća psa, i prvo gubitka svijesti Zdravka Martinovića, a potom i do teškog oštećenja njegova organizma.

Istražni zahtjev zatražen je i protiv Karlovačke pivovare d.d. jer,
piše u priopćenju, postoji osnovana sumnja da nije kao pravna osoba osigurala sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida, što je kazneno djelo protiv opće sigurnosti koje je dovelo do stradavanja Zdravka Martinovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene