Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Dogovor s državom

Odvjetnička komora odustala od ocjene ustavnosti i prihvatila fiskalne blagajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su se s državom dogovorili da će se uvažavati specifičnosti odvjetničke djelatnosti, Hrvatska je odvjetnička komora odustala od zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji i prihvatila fiskalne blagajne u odvjetničkim uredima.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) povukla je s Ustavnog suda prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojem se fiskalne blagajne od 1. travnja primjenjuju i na odvjetnike, doznaje se od predsjednika HOK-a Roberta Travaša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG FISKALIZACIJE POREZNA NA NOGAMA: Prijete našim inspektorima i njihovim obiteljima! Slika nije dostupna Prosvjedi na tržnicama LINIĆ ODBIO zahtjeve prosvjednika protiv fiskalizacije, štrajkovi se nastavljaju!

Objasnio je kako je u razgovoru s ministarstvima pravosuđa i financija načelno dogovoreno da se kod obavljanja poreznog nadzora poštuju Zakon o odvjetništvu, odnosno odvjetnička tajna i odvjetnička tarifa. "Bitno je da su pravosuđe i financije uvažili specifičnosti odvjetničke službe", izjavio je Travaš za Hinu.

>> Fiskalizacija uskoro i na tržnicama: 'Ovo je moja fiskalna blagajna'

Zbog zaštite odvjetničke tajne računi koje će odvjetnici predavati Ministarstvu financija putem fiskalne blagajne ne bi sadržavali ime stranke kao ni vrstu usluge koju za stranku obave odvjetnici, već samo identifikacijski broj odvjetnika kao poreznog obveznika i naplaćeni iznos, istaknuo je predsjednik HOK-a Travaš.

Dodao je da je HOK zatražio sastanak s Poreznom upravom o načinu primjene fiskalnih blagajna.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog zakona HOK je Ustavnom sudu RH podnio početkom siječnja, uz tumačenje da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost nego samostalna i neovisna služba kao poseban dio pravosuđa.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja 2013., kada se počeo primjenjivati na sve velike i srednje poduzetnike i ugostitelje, dok će se od 1. travnja primjenjivati na sve trgovce i slobodna zanimanja poput odvjetnika, stečajnih upravitelja, arhitekata, veterinara i umjetnika koji rade s gotovim novcem. Od 1. srpnja zakon će se primjenjivati i na sve ostale obveznike koji rade s gotovinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene