Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU bez milosti

"Moguće je da će građani imati veće mjesečne račune zbog neodvajanja otpada i neodgovornosti čelnika"

Marko Košak, voditelj Programa o gospodarenju otpadom (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Košak, voditelj Programa o gospodarenju otpadom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marko Košak, voditelj Programa o gospodarenju otpadom (Foto: Dnevnik.hr) Marko Košak, voditelj Programa o gospodarenju otpadom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plastični otpad (Foto: Dnevnik.hr) Plastični otpad (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Otpad u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u utorak je istaknuo da je 2017. završena s udjelom od 72 posto komunalnog miješanog otpada, dok je 28 posto otpada bilo prikupljeno odvojeno, a da do kraja 2022. taj omjer treba biti 40 na prema 60 posto u korist odvojeno prikupljenog otpada.

Nada Kožul iz Osijeka pohvalila se kako njezina obitelj na balkonu odvaja otpad i to papir, plastiku, ali i da skupljaju otpad koji nose u reciklažu. Ono što im ostane ide u kantu koja ima čip, a to znači da će znati koliko miješanog komunalnog, nerazdvojenog otpada predaju. Drugim riječima, koliko proizvedeš, toliko platiš. Direktor Unikoma Davor Vić napominje: "Svaki korisnik će imati transparentan račun“.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Naplaćaju se i Splićani računa, a oni ne da nemaju čipiranu, nego jedva da imaju dovoljno kontejnera za odvajanje. Ivan iz Splita ogorčeno kaže: "Odvajamo smeće, stavljamo po kontejnerima, a onda kad vidim smetlare da nekad dođu i sve stave na isto, koja je poanta razdvajanja?

Siniši iz Splita smetaju puni kontejneri: "Još uvijek nema mogućnosti za odvajanje otpada, plastični kontejneri su puni, stakleni su puni, ona tri ostala su puna...“ I u gradu Splitu priznaju kako je pred njima puno posla. Zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela poručuje: "Nabavljeno je 20.000 spremnika za otpad, 600.000 vrećica je spremno za podjelu po kućanstvima.

Proizvedemo više od milijun tona komunalnog otpada. Svatko od nas četiri stotine kilograma na godinu. Od toga se odvaja samo 28 %, a čak 72 % je komunalni miješani otpad, podaci su to za prošlu godinu koje je ministar predstavio na konferenciji u utorak u Zagrebu. Ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić smatra kako je ova godina donijela određeni pomak.

"Mi vjerujemo da smo u ovom trenutku na 30 plus posto, ali sljedeće dvije godine su godine u kojima moramo značajno iskoračiti".  Cilj je do 2022. odvajati 60 posto otpada. Dosta ambiciozno s obzirom na sve što smo vidjeli. Pa i na to da građani Zagreba još nemaju obećane spremnike na kućnom pragu.

Davoru iz Zagreba nije zgodno svaki put nositi papir i po kilometar dalje, jer kanti još nema. Ivan iz Zagreba kaže da se ništa nije promijenilo. Zagrebačka Čistoća kaže kako će s podjelom spremnika koja uključuje i vrećice, krenuti po završetku nužnih postupaka javne nabave. A kad bi to bilo - o tome ni slova.

Tim pristupom teško da ćemo do 2020. odvajati 50% otpada. Ako se to ne učini, Europska komisija prijeti penalima. Resorni ministar o toj mogućnosti uopće ne želi razmišljati, a trebalo bi jer bi to moglo građane dobro opaliti po džepu.

Penali Hrvatskoj vrlo izgledni

Voditelj programa gospodarenja otpadom iz Zelene akcije Marko Košak rekao je da Hrvatskoj prijete kazne. "Kazne su Hrvatskoj vrlo izgledne s obzirom da Europska Unija propisuje kazne kada države članice ne ispunjavaju ciljeve odvajanja i recikliranja, kada nemaju izgrađenu infrastrukturu, kada puno otpada odlažu na odlagališta, a to je sve slučaj u Hrvatskoj.

Tako da je veoma izgledno da ćemo ih plaćati, odnosno plaćat će ih neodgovorni gradovi i općine, koji svojim građanima nisu osigurali kvalitetnu komunalnu uslugu, a to će se sve svesti na mjesečne račune građana koji će plaćati nedgovornost svojih čelnika. Kazne mogu biti veoma visoke i one iznose nekoliko desetaka tisuća eura dnevno. Te kazne već plaćaju Bugarska, Mađarka, Poljska...", ističe.

Ministar se hvali centrima za gospodarenjem otpadom, no s planiralih 13 došli smo na njih 11. Njihova izgradnja planira se već godinama.

"Centri se grade već punih 15 godina i vidimo da je to dovelo do toga da vrlo malo otpada recikliramo. I oni pokazuju svu promašenost takvog sustava. Ti centri bi se trebali prenamijeniti, od nekih bi se trebalo i odustati i trebalo bi sustav potpuno decentralizirati na lokalnoj razini", mišljenja je Košak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene