Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odustajanje od tužbi za genocid, prema Damiru Kajinu, korak je prema poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa.


Upravo Vukovar, koji je danas posjetio srbijanski predsjednik Boris Tadić, Kajin vidi kao najbolje mjesto za razgovor srbijanskog i hrvatskog predsjednika, a zbog poboljšanja odnosa smatra da bi parlamenti trebali otvoriti pitanje odustanka od tužbi za genocid. Čelnik IDS-ovog saborskog kluba siguran je da današnja posjeta neće 'staviti točku na i hrvatsko srpskih odnosa'. Rekao je da ne treba očekivati da će Tadić bilo kojom od svojih izjava izraziti tvrdnju da je Srbija bila agresor na Hrvatsku jer bi to podrazumijevalo ratnu odštetu u korist Hrvatske i BiH.

Vezani članci Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Ipak, Kajin smatra da Tadićevu gestu treba pozdraviti i zajedničkom izjavom hrvatskog i srpskog parlamenta dati temelj za budućnost hrvatsko-srpskih odnosa i prekid tužbi za genocid koje, prema njegovo mišljenju, teško da će uspjeti. Napomenuo je i da je posjet srbijanskog predsjednika Paulin Dvoru gdje je počinjen zločin nad srpskim stanovništvom trebao biti odgođen za neki drugi dan jer se na ovaj način vukovarska žrtva relativizira.

>> Kajin: Hrvatska sve veći talac HDZ-a

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi izvinjenja

Kajin se dotaknuo i dolaska MMF-a u Hrvatsku koji smatra gotovim činom jer će država za potrebe državnog proračuna 2011.godine trebati pozajmiti između 40 i 45 milijardi kuna. Prema njemu jedina nedoumica oko dolaska MMF-a je hoće li to biti iduće godine ili 2012. pohvalio je i rad guvernera HNB-a Željka Rohatinskog u spašavanju bankarskog sustava iako je jakom kunom koja nije pratila inflaciju pogodovao lošim trendovima izvoza i investicija, kao i jačanju uvoza i zaduživanja. (Hina)