Gorski kotar izumire polako, ali sigurno. Sve je manje stanovnika u tom kraju, loša je povezanost autobusnim i željezničkim linijama, a mladi odlaze u veće gradove. Da bi spriječili daljnje propadanje ovoga dijela Hrvatske, čelni ljudi odlučili su održati niz radnih sastanaka s predstavnicima ministarstava kako bi se zaustavili negativni trendovi i oživio kraj.

Galerija


Nedovoljno iskorišten turistički potencijal Gorskoga kotara bila je jedna od tema sastanka goranskih čelnika s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Arhiva/Borna Filic/PIXSELL) Predsjednica iz Siska uputila nove kritike Vladi: "Zašto izrađujemo strategije koje ne primjenjujemo?" Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Marin Strmota za DNEVNIK.hr: ''Jeftinije je zaposliti Hrvata nego Sirijca, trebamo birati koga ćemo primiti''

"Udruživanjem turističkih zajednica bit će manji administrativni troškovi. Vjerujemo da ćemo naći najkvalitetnije ljude koji znaju kako graditi ovaj turistički proizvod", kaže Monika Udovičić, pomoćnica ministrice turizma i sporta.

"Jednostavno nismo vidljivi na turističkom tržištu. U razgovoru s Ministarstvom turizma i sporta rekli smo da će dobar dio novca biti investiran u marketing Gorskog kotara", kaže Toni Štimac (SDP), načelnik Općine Lokve.

Vlasnici apartmana i kuća za odmor to nestrpljivo čekaju.

"Nama kao privatnim iznajmljivačima definitivno bi značilo napredak u smislu promocije", smatra voditeljica kuće za odmor Jelena Dokić.

Bilo bi lako Goranima kada bi turizam bio njihov najveći problem.

"Nakon završetka osnovne škole gotovo 60 posto djece, nažalost, napušta Delnice i odlazi u neko drugo mjesto na školovanje", kaže Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama.

Jedan je od glavnih razloga odlaska loša povezanost redovitim autobusnim linijama.

"U posljednje vrijeme išla je na ruku povezanost autobusnim linijama prema Rijeci i Zagrebu s odmorišta Ravna gora", kaže Mišel Šćuka (HDZ), načelnik Općine Ravna Gora.

Antonija Kruljca, studenta iz Ravne Gore, prije dvije i pol godine pratili smo na povratku kući s fakulteta s tog odmorišta šumskim putem. Tim putem i danas je prisiljen ići.

"Gotovo se ništa nije promijenilo što se tiče samih putovanja i autobusnih linija", priča Antonio.

Zbog financijske krize uzrokovane koronavirusom u pitanje je došla izgradnja i modernizacija vodovoda i kanalizacije u tri općine i jednome gradu, koji s deset posto učešća moraju sudjelovati u troškovima.

"Nama je potrebna pomoć. Ne samo općini Fužine nego i Delnicama, Brod Moravicama i Skradu, da se financira sve zajedno u razini Gorskoga kotara tih 25 milijuna kuna", smatra David Bregovac (Hrvatski laburisti), načelnik Općine Fužine.

Dvadesetak tisuća stanovnika Gorskoga kotara nada se da će se napokon početi s konkretnim mjerama pomoći ovome kraju. U protivnom, smatraju da će taj dio Hrvatske potpuno opustjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr