Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽANA VJEŽBA

FOTO Nakon 72 sata, svi timovi spašavatelja uspješno izašli iz jame!

Terenska vježba
Terenska vježba DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Terenska vježba Terenska vježba Foto: DNEVNIK.hr Terenska vježba Terenska vježba Foto: DNEVNIK.hr Terenska vježba Terenska vježba Foto: DNEVNIK.hr Terenska vježba Terenska vježba Foto: DNEVNIK.hr +3 Terenska vježba Galerija 1/8 >>
Terenska vježba "Jamski sustav Crnopac 2023." s ciljem pripreme sudjelovanja modula za speleospašavanje u međunarodnim misijama, održana je od 26. lipnja do 2. srpnja na području Velebita, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Jamski sustav Crnopac je odabran zbog zahtjevnog terena koji je poslužio kao idealan "poligon" za vježbanje raznih kompleksnih tehnika spašavanja iz područja speleospašavanja.

Na vježbi je sudjelovalo više od stotinu sudionika, uključujući predstavnike organizatora, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Ravnateljstva civilne zaštite, speleospasilačke službe iz Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Pročitajte i ovo Spašena starica spašena starica HGSS pronašao baku nakon tri dana, a onda jednom fotografijom sve raznježio: "Darovala nam je najveći poklon zahvale"

Vježba je održana radi uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti modula za sudjelovanje u međunarodnim misijama, osposobljavanja logističke potpore za ostvarivanje samodostatnosti, provjere kontinuiranog operativnog djelovanja u speleološkim objektima i CaveSAR uvjetima te implementacije naučenih lekcija u standardni operativni postupak. Bila je to i prilika za razmjenu iskustva s modulom za speleospašavanje iz Slovenije, Poljske i Španjolske...

Kroz vježbu je bilo zamišljen scenariji da u kompleksnom speleološkom objektu na lokaciji od 500 metara dubine, udaljenoj dva kilometra od ulaza u jamu, unesrećio speleolog iza uskog prolaza.

Plan spašavanja je bio planiran u vremenskom razdoblju od tri dana kako bi se kroz tri dionice izmijenile tri ekipe spašavatelja. Prvi spašavatelji su ušli u jamu u četvrtak u 14h. Transport je započeo u petak ujutro te trajao do preuzimanja druge ekipe u subotu ujutro. "Unesrećena" osoba je izašla u nosilima iz jame u subotu u 21h. Vježba je uspješno završila u nedjelju u 14h, povratkom svih spašavatelja u bazu, nakon čega se obavila analiza vježbe. Ukupno vrijeme trajanja vježbe spašavanja u speleološkom objektu je 72h.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na terenu i policija i vatrogasci Okončana potraga HGSS-ovaca za putnicima čiji se čamac kod otoka Paga razbio zbog udara bure

Spasilačke ekipe trebaju biti samodostatne kako bi mogle spavati i boraviti u podzemlju, od planiranja kvalitetnih obroka do optimalne težine opreme za kampiranje koju moraju sa sobom ponijeti. U dubinskim ekipama se nalaze najiskusniji i fizički najspremniji spašavatelji, koji dionice spašavanja opremaju segment po segment i tako transportiraju unesrećenu osobu kroz dionice, dok liječnik cijelo vrijeme skrbi o unesrećenoj osobi, do izlaza na površinu.

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite su bili uključeni i kao logistička potpora vježbi te kao dio upravljačke skupine vježbe.

Terenska vježba "Jamski sustav Crnopac 2023." je nastavak osposobljavanja Modula za speleospašavanje Republike Hrvatske, a HGSS je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite započeo certifikaciju modula za speleospašavanje unutar Mehanizma unije za civilnu zaštitu, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene