Procesija "Za križen" na središnjem dijelu otoka Hvara održana je uz stroge epidemiološke mjere.


Procesija "Za križen" koja je započela u četvrtak navečer u 22 sata na središnjem dijelu otoka Hvara u petak se ujutro sigurno vratila u svih šest mjesta iz kojih je krenula. Kao i svake godine, jelšanski križonoša na kraju procesije s križem se zatrči preko mjesne pjace, što procesiju u Jelsi čini i najposebnijom.

Vezani članci Slika nije dostupna Procesija "Za križen" ipak će se i ove godine održati na Hvaru, doznajemo zašto je došlo do zabune Slika nije dostupna ''Križ je težak'': Capak objasnio zašto su, unatoč mjerama, dopustili procesiju na Hvaru

Upravo je taj trenutak najzanimljiviji brojnim ljudima koji se u velikom broju svake godine okupe u Jelsi, no ove je godine, koliko je poznato, prvi put u 500 godina križonoša trčao pred praznom pjacom. Iako se procesija inače vrati oko 7 sati u petak ujutro u mjesto iz kojeg je krenula, ove je godine to bilo sat vremena ranije.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je održavanje procesije na središnjem dijelu otoka Hvara, no uz posebne mjere. U procesiji je moglo biti po 15 sudionika, tj. križonoša i njegova uža pratnja, a čitav put od 25 kilometara, koliko je procesija prošla, nadgledali su lokalni stožer i policija.

"Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja" kazao je u Dnevniku Nove TV Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog kriznog stožera.

Procesija se tijekom cijele večeri mogla pratiti putem live streama s jelšanske pjace, kao i iz crkava šest mjesta kroz koje je procesija prošla.

Godine 2009. tradicija procesije "Za križen" upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju