Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maturanti su danas polagali odgođeni ispit državne mature iz hrvatskog jezika, a Dnevnik.hr donosi prve reakcije maturanata i pitanja na koja su odgovarali u tom ispitu.


Podsjetimo, ispit državne mature iz hrvatskog jezika odgođen je zbog velikog propusta u školama u Splitu, Senju i Đakovu, prije tri dana.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brutalno iskrena objava o državnoj maturi: ''Pogled nakon spoznaje da ipak neće biti gastroskopije preko reda...'' Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li državna matura postala prestresna? "Došla sam ispred škole i nešto me stegnulo, nisam mogla disati..."

>> Pravila hrvatskog jezika koja bismo trebali znati svi, a ne samo maturanti

Ispit iz hrvatskog jezika jedan je od obaveznih ispita na maturi, a maturanti su mogli odabrati hoće li polagati višu ili nižu razinu ispita. Razina se bira sukladno preferencijama za nastavak školovanja.

Maturanti su našoj redakciji poslali dio pitanja na koja su odgovarali. Tako su postavljena pitanja o književnim djelima, primjerice jedna od pjesama Ivana Bunića Vučića te pitanja o djelima poput Povratka Filipa Latinovića, Eneide, Dubravke, Bijega, Tene i Crnog Mačka.

Jedno od pitanja bilo je i čija je darovnica Baščanska ploča.

'Bilo je dovoljno samo ponoviti'

'Išla sam na višu razinu, test je bio relativno lagan. Zapravo je bilo sve ono što smo učili ove 4 godine. Bilo je dovoljno ponoviti. Trebali smo povezati pet djela sa piscima i pet pisaca povezati sa periodima književnosti. Bilo je osam tekstova kojima smo morali odrediti točne odgovore. Bilo je o Bašćanskoj ploči, o homonimima, sinonimima, kondicionalu prvom i drugom. Bilo je o zavisno složenim rečenicama, kako se piše srednja Europa, npr. srednjoeuropski, srednjo-europski. Bilo je o sufiksima i morfemima, oksimoron, imperativ, imperfekt. Kako se piše Dan pobjede i Dan zahvalnosti. Uglavnom, zadovoljna sam i očekujem dobre rezultate', napisala nam je putem emaila jedna zadovoljna maturantica.

Puno vremena se gubi na čitanje i razumijevanje

'Jedino što imam za reći u vezi hrvatskog jezika je to da je 80 minuta za 72 zadatka premalo vremena, koliko god se zadaci činili jednostavnima, zato što se puno vremena izgubi na čitanje i razumijevanje polaznih tekstova. Nismo mi strojevi', istaknuo je jedan manje zadovoljni maturant.

Maturanti koji žele podijeliti iskustva i pitanja na koja su odgovarali iz današnjeg ispita hrvatskog jezika na državnoj maturi, mogu to učiniti tako da ista pošalju na moj.report@dnevnik.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook