Iza hrvatskih maturanata je veći i teži dio državne mature. Ove godine, čini se, nisu imali problema s hrvatskim jezikom.


Maturanti mogu odahnuti. Iza njih je veći, i teži dio državne mature. U utorak su pisali test iz hrvatskog jezika, a iako matura završava 9. lipnja, na rasporedu su još samo izborni predmeti. Matura će duže trajati za učenike s poplavljenih područja, koji su ispite počeli polagati ovaj tjedan. Iako im je hrvatski jezik često zadavao probleme, ove godine, čini se, nije bilo tako.

Vezani članci Slika nije dostupna NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Zbog krađe ispita uhićeno pet osoba Slika nije dostupna Državnu maturu polaže 38 tisuća učenika, prvi dan je iza njih! Slavonci će je polagati naknadno!

Nakon ispita iz hrvatskog splitski maturanti su provjeravali su točne odgovore...
Kozarčeva Tena, Homerov Odisej, ili likovi Iz Registrature - pitanja maturantima ipak nisu zadala previše glavobolje.

'Što se tiče zadataka, bili su laki, dvosmislenih zadataka nije bilo, toga je bilo više na matematici na nižoj razini', kaže Marko.

Gunjanka Doris gradivo je morala učiti iz kopiranih priručnika. Knjige su joj uništene u poplavi.

'Sve je to moje i moj rukopis i moje knjige iz kojih sam zapravo prije učila, ali novi priručnici su jednako tako poslužili', objasnila je maturantica iz Gunje.

Ostatku Hrvatske treći tjedan državne mature, za učenike s poplavljenih područja tek je prvi.

'Vremena baš i nisam imala Jer smo dosta pomagali na igralištu da se to sve popravi i da ne dođe voda kod nas, ali knjige su ostale, imala sam iz čega učiti, ali nisam imala vremena', objasnila je Matea, maturantica iz Vrbanje.

Vrijeme za učenje zagrebački maturanti iskoristili su sve do ulaska u učionicu.
Stres prije ispita nakon 120 minuta zamijenilo je - olakšanje.

Za razliku od prijašnjih godina, maturanti zadovoljni pitanjama iz književnosti, no mučila ih je gramatika.

Bez većih prigovora bili su i dubrovački maturanti. Na rasporedu još je nekoliko izbornih predmeta. No za većinu , matura je gotova.

'A sada slobodan san čovik, mogu šta oću sa životom i idemo dalje!', kaže Marin.

Neki ipak počinju s učenjem za prijamne ispite. Ostalima počinje dugo, toplo ljeto.