Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odobren prvi azil u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske dopnijelo je rješenje kojim je prvi put priznato pravo na azil u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za azil podnijela je ženska osoba s područja Afrike iz vjerskih razloga i iz razloga spolnog sakaćenja žena.

Utvrđeno je da se u zemlji podrijetla azilantice grubo krši pravo na slobodu vjerskog izražavanja. Naime, azilantica je tijekom školovanja kao kršćanka bila šikanirana od drugih učenika i profesora zbog nošenja križa na lančiću te je zbog toga kažnjavana.

Pročitajte i ovo Migranti Već ovog tjedna Zatvaraju granične prijelaze s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata: "Želimo da se ovo zaustavi" Azil u Dubrovniku - 4 Pored odlagališta otpada Nakon više desetljeća Dubrovnik dobio službeni azil, ali...: "Imamo 13 boksova, unutra imaju ležaj, klima-uređaj"

Govorili su joj da je nevjernica, odnosno da je nečista, trebala je nositi feredžu, prisustvovati vjerskih predavanjima, zabranjen joj je odlazak nedjeljom u crkvu i održavanje molitve u školi. Prefesori škole i susjedi vršili su neprestani protisak na nju da prijeđe na islam.

S tim u svezi utvrđeno je da se u zemlji podrijetla azilantice provode različite mjere islamizacije. Crkve su često zatvarane, uništavaju se ili nije dozvoljeno njihovo građenje. Nadalje, za nevjerništvo ilil preobraćenje s islama na drugu vjeru predviđena je smrta kazna.

Spolno sakaćenje žena predstavlja duboku ukorjenjenu tradiciju zemlje iz koje potječe azilantica. Žene se ondje podvrgavaju spolnom sakaćenju bez obzira na godine, pa čak i bez znanja npr. za vrijeme poroda, te bez obzira jesu li već bile spolno sakaćenje.

Spolno sakaćenje žena vrši se u nehigijenskim uvjetima, u pravilu kod kuće. Anestertici i antiseptici se, u pravilu, ne koriste.

Brojni instrumenti međunarodnog ljudskog prava prepoznaju spolno sakaćenje žena kao kršenje ljudskih prava. Međunarodno zakonodavstvo mnogih zemalja sankcionira spolno sakaćenje žena, npr. Kanada, Švedksa, Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države.

Svjetska zdravstvena organizacija(WHO) osuđuje spolno sakaćenje žena, a također se u potpunosti protivi  da  spolno sakaćenje žena provodi medicinsko osoblje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene