Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Odlučuju, a nitko im ne vjeruje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vladi imaju 4 ministra, u Saboru 15 zastupnika, pod kontrolom im je HEP, ali i JANAF, da to su HNS-ovci.

Predstavnici stranke koja po posljednjem istraživanju agencije IPSOS PULS, koje objavljuje Nova TV, imaju svega 1,7 posto potpore građana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Sramotno je to niska popularnost stranke koja je na vlasti, koja se naziva najvećim koalicijskim partnerom SDP-u. Stranka koja vodi resor gospodarstva, resor koji je u vrijeme krize izrazito važan. Stranka koja vodi resor graditeljstva jednako važan za gospodarstvo zemlje. Stranka koja u rukama ima resor vanjskih i europskih poslova u vrijeme kada Hrvatska broji dane do službenog članstva u Uniji.

>> Milanović loš, Karamarko lošiji, HNS povijesno loš

Sve to stranka je isposlovala koalicijskim ugovorom. No činjenica je da nisu opravdali očekivanja. Stranka je to koja se uspjela super prodati svojim partnerima. Istim tim partnerima koje su posljednjih mjeseci u više navrata javno kritizirali. HNS, koji podupire 1,7 posto građana, protivi se porezu na nekretnine pozivajući se upravo na građane. Protive se ograničavanju minusa po tekućim računima, također se pozivajući na građane.

A zašto je HNS kao najjači partner SDP-u u očima građana toliko slab? Jedan od ključnih razloga je Radimir Čačić. Građanima se zamjerio svojim nerijetko bahatim nastupima u javnosti, porukama poput one „manje telefonirajte pa ćete imati više novca“.

Čačić je kao ministar i potpredsjednik Vlade bio najnegativnije ocijenjen političar. Bio je zadužen za privlačenje investicija. Najavljivao je velike projekte koji bi trebali spasiti državu. U prvoj godini mandata upravo je Čačićev resor najviše podbacio. A onda mu se dogodila presuda u Mađarskoj. Onda mu se dogodio odlazak iz Vlade, ali i grčevita borba za ostanak u politici i na čelu HNS-a.

Radimir Čačić jedan je od razloga zbog kojeg HNS podupire toliko malo građana. Stranku će službeno voditi još nešto manje od mjesec dana. Za sada je jedini kandidat za vodstvo HNS-a Vesna Pusić. No može li i u kojem roku ona vratiti povjerenje građana u stranku? Može li Vesna Pusić sa svojim ne tako negativnim imidžem u javnosti pomoći HNS-u da barem postane stranka s mogućnošću prelaska izbornog praga.

Da su sutra izbori, HNS u Saboru ne bi imao ni jednog zastupnika. Da su sutra izbori, HNS se zasigurno ne bi više, kao partner, mogao tako skupo prodati bilo kome. HNS bi bio malena stranka koja se bori za opstanak na političkoj sceni.
No sutra nisu izbori i HNS sa svojih 1,7 posto potpore građana stranka je koja odlučuje o sudbini zemlje, o sudbini građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene