Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada ćemo u mirovinu?

'Odlučno NE perspektivi s posla na groblje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko još morate raditi do mirovine? Ako ne znate, nemojte ni računati jer, čini se, kako Vlada planira promijeniti dob za umirovljenje. Iako ministar Mrsić kaže kako se o tome ne razmišlja, izjave ministra financija Linića navode na drugačiji zaključak.

Vrijeme zagrebački umirovljenici krate - boćanjem. Raditi i u 65. rijetko bi se koji, priznaju, odvažio. 'Mislim da bi u mirovinu trebalo ići sa 60 godina zato jer oni koji rade, rade do smrti, a mladi ljudi su nezaposleni', kaže jedan umirovljenik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije glasovanja VIDEO Što su kamere uhvatile, a da oni nisu primijetili?! Slika nije dostupna Sutra konačna odluka SDP: Glavni odbor sutra o isključenju Slavka Linića! Tajno glasovanje nije isključeno.

U mirovinu Hrvati neće prije 65. Barem prema izjavi ministra financija. 'Evidentno je da će se morati početi razmišljati i o podizanju godina starosti za odlazak u mirovinu je to već postala i praksa u EU', rekao je jučer ministar financija Slavno Linić.

No, najavu ministra rada o dokupu mirovine to bi moglo poremetiti. 'Mi ćemo sjesti za stol sljedeći tjedan i vidjeti što to znači za javnu upravu i mirovinski sustav pa ćemo vidjeti na koji način ćemo to riješiti', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Sindikati kažu odlučno NE podizanju godina za mirovljenje. 'Dugotrajan rad s perspektivom s posla na groblje', kaže sindikalist Krešimir Sever.

Umirovljenika s punim uvjetima u Hrvatskoj je ispod europskom prosjeka. 'Samo je 18% umirovljenika koji su u mirovinu otišli sa 65 godina starosti i 40 godina staža. Istovremeno imamo 27% umirovljenika s invalidskom mirovinom', kaže ministar Mrsić.

Promjenom uvjeta umirovljenja - mladima se šalje loša poruka.'Bježite van i tražite posao jer će vam ovdje i roditelji i bake i djedovi raditi toliko dugo da za vas posla neće biti', kaže Sever.

Ogledalo mirovinskog sustava ionako ne pokazuje lijepu sliku umirovljeničkog novčanika. Prosječna je mirovina nešto viša od 2 tisuće i 100 kuna. Ne preusroji li se mirovinski sustav mogla bi biti i manja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene