Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Matić o Liniću

'800 metara sam od prve civilizacije, ovo mi je prva vijest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjenu Slavka Linića s pozicije ministra financija, komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tomislav Karamarko smatra da ovakvim ponašanjem Vlada pokazuje koliko je neozbiljna.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku"

'To je epilog njihovog dugog i trajnog sukoba. Što dokazuje da je ova Vlada doista neozbiljna i nedorasla. Nije dorasla važnosti ovog momenta. U situaciji kad nam je Europska komisija potvrdila da će naši građani i sljedeće godini živjeti lošije, da ćemo i sljedeće godine gubiti radna mjesta, da će ljudi imati lošiji standard, sebi ova Vlada dopušta luksuz međusobnog obračunavanja preko leđa naših građana. I umjesto da se bave svojim poslom, oni se bave unutarstranačkim obračunom. Vlada je u procesu raspadanja. Kad malo bolje analizirate, oni su u dvije godine promijenili pet ili šest ministara i svaki od njih ili većina njih su otišli zbog nekakve afere', kaže Karamarko.

Milanović smijenio Linića: Država se ne smije oštećivati

Dodaje da Vlada koja proizvodi afere i po sistemu drž'te lopova stalno upire prstom u HDZ. 'Davno sam najavljivao da smo mi svoju katarzu prošli i da je vrijeme da i druge stranke počnu sa svojim katarzama. Puno će toga još izbiti na površinu što se tiče ove Vlade i svega onog što se čini', kaže predsjednik HDZ-a..

Komentirao je i Linićevog nasljednika, kazavši da je 'Vlada digla ruke od gospodarstva. Sasvim je svejedno je li to Lalovac ili netko drugi'.

Ministar Matić iznenađen Linićevom smjenom

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako nije znao za smjenu ministra financija Slavka Linića, koja ga je iznenadila.
'Pa, gledajte uvijek je to iznenađenje. Kamere to ne mogu zabilježiti, nalazimo se najmanje 800 metara daleko od prve civilizacije i prve ceste, dakle za mene je ovo prva vijest tako da ne mogu to komentirati', rekao je Matić novinarima.

Na pitanje je li imao ikakvih saznanja da bi ministar Linić mogao biti smijenjen, Matić je kratko odgovorio 'Ne, ja ne'.

Ministar branitelja je, naime, danas nazočan ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog Svjetskog rata na lokaciji Dabin Vrh u općini Gračac, na samoj granici s BiH. Navodno su tamo pokopane civilne žrtve, gotovo dvadesetak članova jedne obitelji, koje su 1941. godine ubili partizani.

Ministri Mrsić, Bauk i Ostojić: Premijer ima na raspolaganju mandate ministara

Ministri rada Mirando Mrsić, uprave Arsen Bauk i unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručili su danas u Splitu kako je smjena ministra financija Slavka Linića odluka premijera, koji ima na raspolaganju mandate svih ministara.

'Naši mandati su na raspolaganju tako da je potez premijera Milanovića ono za što premijer ima ovlasti, a sasvim sigurno je da u Vladi vlada razumijevanje. Sigurno taj potez premijera ide za tim da nestane ono što se govorilo oko sukoba i svega ostalog', izjavio je Mrsić novinarima.

'Premijer je poduzeo odlučan potez i što se mene tiče nemam što komentirati', dodao je, odgovarajući na upit je li ga iznenadila Linićeva smjena.

Mrsić je ustvrdio kako je Vlada stabilna i čvrsta unatoč aferama, a upitan hoće li smjena utjecati na SDP-ov rezultat na europskim izborima, citirao je riječi premijera Zorana Milanovića kako su SDP-u važne 'čiste ruke'.

'SDP je uvijek bio stranka čistih ruku i važno je da se i taj dio naglasi i da Hrvatska krene naprijed', rekao je, uvjeren da će Boris Lalovac uspješno obavljati dužnost novog ministra financija.

U isto je uvjeren i Arsen Bauk, koji je podsjetio da je Lalovac bio Linićev zamjenik te može nastaviti posao i projekte na promjenama. 'Imat će podršku svih kolega', rekao je, dodavši kako će i s Lalovcem surađivati kao što je to činio i s Linićem.

Na upit hoće li biti raskola u SDP-u, Bauk je kazao kako će se o stranačkim pitanjima govoriti nakon sjednice SDP-ova Predsjedništva.

Novinare je zanimalo i je li Linićevom smjenom uzdrmana Vlada, na što je Bauk poručio kako ne želi govoriti o Vladi jer ona mora funkcionirati. 'Što se tiče stranačkih, političkih i dnevnopolitičkih odnosa pitanje je kako će to utjecati. Svaki dobar potez utječe dobro, a loš potez utječe loše', kazao je.

I Ranko Ostojić je rekao kako premijer ima na raspolaganju mandate svih ministara te odlučuje o svojim suradnicima. Dodao je kako nije iznenađen Linićevom smjenom.

'Premijer ima pravo birati svoje suradnike i ako izgubi povjerenje u nekoga onda takvu odluku može donijeti', istaknuo je Ostojić. Upitan može li Lalovac uspješno obabljati dužnost ministra financija, odgovorio je kako je i ta stvar u rukama premijera. 'On ga je odlučio predložiti za ministra financija a to znači da ima njegovo povjerenje', kazao je Ostojić.

Trojica ministara izjave su dali uoči svečane sjednice splitskog Gradskog vijeća, u povodu sutrašnjeg blagdana Sv. Duje, zaštitnika Splita.

Opačić: Pravo je svakog premijera da bira svoje suradnike

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je pravo svakog premijera da bira svoje suradnike, a za danas smijenjenog ministra financija Slavka Linića ustvrdila je da je u dvije i pol godine napravio izuzetno velik posao u Vladi.

Komentirajući na zahtjev novinara u Umagu smjenu ministra Linića, Opačić je izjavila da je pravo svakog predsjednika Vlade, pa tako i Zorana Milanovića, da bira svoje suradnike. 'Ono što mogu definitivno reći je to da je ministar Linić u dvije i pol godine napravio izuzetno veliki posao u Vladi', kazala je Opačić. Ocijenila je da dosadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac, kojeg je premijer Milanović predložio za novog ministra financija, može uspješno nastaviti voditi Ministarstvo financija.

Odgovarajući na pitanje je li sukob Milanović-Linić naštetio Vladi, Opačić je rekla da je 'premijer donio svoju odluku te da će svi članovi Vlade nastaviti i dalje raditi'.

'Nas su građani izabrali da rješavamo njihove probleme. U ovom trenutku građani dosta teško žive i naš fokus mora biti na provođenju reformi i na promjene u društvu kako bi građanima osigurali bolji život', poručila je Opačić. Smatra da 'prve naznake onoga što je ova Vlada napravila u dvije i pol godine već lagano vide'.

'Treba ustrajati dalje jer građani su to zavrijedili i zbog toga su nas izabrali', zaključila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.
Ona je danas boravila u Umagu gdje je otvorila Dom za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc', a potom nazočila svečanoj sjednici Gradskog vijeća Umaga u povodu Dana grada Umaga.

Lesar: Očekivao sam to

Dragutin Lesar iz Laburista tvrdi da je očekivao ovakav potez. 'Očekivao sam ovakav potez premijera u Hrvatskom saboru, ali ostaje tradicija da se svojih suradnika rješava putem medija. Ostao je jako nejasan ako se radi o političkoj odluci riječ je o frakcijskom sukobu unutar SDP-a. Spominjao je čiste ruke i pogreške. Aludira očito na poteze bivšeg ministra financija, a onda smo ušli u sferu protuzakonitog postupanja. Nije rekao što će i je li proslijedio istražnim tijelima.

U svibnju 2012. Sabor je mijenjao porezni zakon i omogućena je objava poreznih dužnika. Tražili smo da se skine oznaka i sa onih kome su otpušteni porezni dugovi. Naravno da je to odbijeno. Poučeni iskustvom HDZ-a, to smo tražili. Imali smo indicije i zato smo to tražili. Da je naš prijedlog bio prihvaćen do ovih afera ne bi došlo.

Očekujem hitnu dopunu i da skine oznaku. Stalno se bavi dizanjem i spuštanjem ljestvice odgovornosti a kriza ide dalje. Očekujem sljedeću odluku premijera, a to je da sam smjeni sebe.

Mislim da će Lalovac nastaviti istu poreznu politiku. Zanima me njegov stav o predstečajnim nagodbama i hoće li ispraviti pogreške.

Smjena ministra financija destabilizirat će Vladu. Zato i smatram da bi premijer trebao smijeniti sam sebe', kaže Lesar. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene