Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je Mesiću, Bebiću i Sanaderu koji su pismom izrazili nezadovoljstvo jer nisu pozvani na svečano obilježavanje 10. obljetnice članstva Hrvatske u NATO savezu. Predsjednica smatra da su trebali biti pozvani na svečanost i da je učinjen propust. Uputila im je isprike.

Galerija


Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader, bivši predsjednici Republike, Sabora i Vlade su otvorenim pismom sadašnjem državnome vrhu, izrazili svoje nezadovoljstvo jer nisu pozvani na svečano obilježavanje 10. obljetnice članstva Hrvatske u NATO savezu. Predsjednica im je odgovorila kako je time učinjen propust.

Vezani članci Admiral Robert Hranj Admiral Hranj na videokonferenciji NATO-a o reakciji na pandemiju: ''Hrvatska je odigrala značajnu ulogu i pokazala da je sposobna pružiti pomoć'' Helikopter Cyclone, ilustracija Nestao vojni helikopter na Mediteranu: Najmanje jedna osoba poginula, u tijeku potraga

Odgovor Ureda Predsjednice prenosimo u cijelosti:

“Ured Predsjednice Republike nije bio neposredni organizator svečanosti, niti je slao pozivnice, međutim prihvaća prigovor. Kao važni dionici procesa pristupanja Hrvatske NATO savezu potpisnici pisma trebali su biti pozvani na spomenutu svečanost. Učinjen je propust, zbog čega Ured Predsjednice Republike Hrvatske, kao dionik obilježavanja spomenute obljetnice, upućuje iskrenu ispriku".

Otvoreno pismo

U otvorenom pismu upućenom predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, bivši čelni ljudi države srdačno im čestitaju obljetnicu te ironično impliciraju kako se temeljem onih koji su pozvani na svečanost može zaključiti da je taj "veliki uspjeh mlade hrvatske države" ostvaren bez da je Hrvatska imala državni vrh.

"Kako je u medijima objavljeno, državni vrh u toj je prigodi pozvao na svečanost mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo. Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu. (...)

Kakav veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?! Srdačno Vam čestitamo 10. obljetnicu članstva Hrvatske u NATO savezu. Postajemo svakim danom zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratskim kontinuitetom. Nadamo se da ni Vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika", stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu Mesića, Bebića i Sanadera .

Pismo je poslano 4. travnja, na dan kad je Sanader odveden u remetinečki zatvor nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu na šest godina zatvora u aferi Planinska. (MT/Hina)

DORH objavio detalje teške nesreće u tunelu "Sveti Ilija": Snimka nadzorne kamere predana policiji