Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbor za Ustav: Sporazum sa SAD-om potvrditi dvotrećinskom većinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danas je jednoglasno preporučio Hrvatskom saboru da Sporazum sa SAD-om o pravnom položaju američkih vojnih snaga u Hrvatskoj potvrdi dvotrećinskom većinom, budući da se tim sporazumom prenose ovlasti izvedene iz Ustava.

SDP je prije nekoliko dana zatražio da zastupnici Sporazum potvrde dvotrećinskom, a ne kvalificiranom (običnom) većinom, budući da se jednim dijelom sporazuma određuje podjela kaznene jurisdikcije između SAD-a i Hrvatske, u kaznenim predmetima koji bi se vodili protiv američkih vojnika u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata" Ilustracija Rat u Ukrajini Rusija mijenja zakon? Udaja za poginule vojnike donosi novac i povlastice

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks rekao je da taj SDP-ov prijedlog treba prihvatiti, budući da ustavne odredbe propisuju da je suverenitet Hrvatske neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv i prostire se na cijelom državnom teritoriju, te da je jurisdikcija jedne države na njezinom teritoriju jedan od temelja suvereniteta.

Napomenuo je da Ustav propisuje da Sabor sve međunarodne ugovore kojima se međunarodnim organizacijama i savezima daju ovlasti izvedene iz Ustava mora donijeti dvotrećinskom većinom, te da, iako sporazum govori o jednoj državi, a ne savezima, i ovdje treba primijeniti tu ustavnu odredbu.

SDP-ovi zastupnici Ingrid Antičević Marinović i Josip Leko pozdravili su takvu odluku Odbora, a Antičević Marinović kazala je kako vjeruje da ustavotvorac nije pravio razliku između saveza i država - "ako je moguće za saveze, onda vrijedi i za pojedine države".

"Pogriješili bi ako ne bi poštivali ovu normu, to bi značilo ignoriranje Ustava", kazala je.

Vesna Pusić (HNS) također se složila s odlukom, ali ne i s obrazloženjem - smatra, naime, da razlozi zbog kojih sporazum treba potvrditi dvotrećinskom većinom trebaju biti vezani uz potrebu parlamentarnog konsenzusa oko pitanja koja se tiču suvereniteta, a ne samo uz pitanje kojom većinom Sabor treba takvu odluku potvrditi.

Sabor bi danas trebao potvrditi Sporazum sa SAD-om o pravnom položaju američkih vojnih snaga u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene