Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Oporba i HNS složni

Rasprava o izmjenama Ustava PROPALA na resornom Odboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I oporba, ali i SDP-ov koalicijski partner HNS kritizirali su na sjednici Odbora za Ustav SDP-ov način forsiranja izmjena Ustava zbog Lex Perković.

S 5 glasova za i 5 glasova protiv završila je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora s jednom točkom dnevnog reda - zbog prijedloga odluke o pristupanju promjeni Ustava. I tako je samom raspravom, koja je bila izrazito burna, o samom početku rasprave prijedloga  na Odboru za Ustav - prekinuta.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Datum prvog zasijedanja Predsjednik Zoran Milanović objavio kada će se održati prvo zasjedanje Sabora Oporba, ilustracija - 1 Zabrana oko Poslovnika Oporba na nogama, imaju zahtjev za Ustavni sud oko Jandrokovića: Za sve krive Plenkovića

Milorad Pupovac iz SDSS-a

'Ovo se stavlja na dnevni red kao da je izvanredno stanje, pa treba po izvanredno hitnoj proceduri mijenjati Ustav. Neuobičajene okolnost su i završetak sjednice Sabora. Ja ne vidim da se želja nalazi u izvanrednom stanju, osim ekonomskom, a koliko vidim ovo se ne donosi radi investicijske klime.Ustav ne može bii mijenjan zbog dnevno političkih razloga', poručio je Pupovac. 

Ni koalicijski partner predlagatelja, HNS-ov Goran Beus Richembergh nema dobre vijesti za SDP-ov prijedlog. 

'Više je pitanja, mi godinama nismo željeli realizirati vraćanje imovine oduzete u totalitarnim režimima. Imamo i pitanje referenduma. Ova inicijativa, ja mogu razumijeti kolege iz SDP-a. Politički im konkurenti žele priljepiti etiketu, a to je zaštita političkih ubojica. To je manipulacija. Ja ipak ne vidim da SDP na takvu vrstu manipulacija odgovara na ovakav način. Mi u HNS-u mislimo da se to pitanje može riješiti i mimo Ustava. Ukoliko se bilo tko odluči preuzeti inicijativu za promjenu Ustava, taj mora i biti svjestan da mora imati dvotrećinsku većinu.

Laburist Dragutin Lesar

'Sazvati sjednicu Odbora za Ustav s ovako važnom temom dan prije u 18 sati, smatram nasiljem na poroceduri na članovima odbora i pokušajem da se isključivo opisuje SDP forsira nešto što zaslužuje barem pokušaj dogovora zastupnika. Smatram da ste prekršili poslovnik i da nema nikakvih razloga da odbor o tome raspravlja', rekao je Lesar.

HDZ-ov Davorin Mlakar

'Danas je zadnji dan rasprava prije ljetne stanke i ponedjeljak je dan za glasovanje i treba se okončati redovno zasjedanje dan prije ili ako hoćete zadnji dan rasprava u palamenu se javi odbor s prijedlogom odluke o pristupanju promjene Ustava smatramo nedopustivim vrijeđanjem procedure i oporbe. Promjene Ustava nisu opsežne, ali su bitne, ovo je mazanje očiju, ne samo oprbe u parlamentu, nego i hrvatske javnosti', poručio je HDZ-ov član Odbora za Ustav Mlakar.

Vladimir Šeks iz HDZ-a se također zapitao čemu tolika žurnost.

'Prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da se ovako kreće u izmjenu Ustava. Koji su razlozi ove nevjerojatne žurbe? Koji je ralog da se procedura u ovoj mjeri ubrzava?', rekao je HDZ-ov Šeks.

Podsjetimo, tu je inicijativa najavio osobno premijer Zoran Milanović u jeku izglasavanja tzv. Lex Perković. U Ustav bi se ubacila odredba o nezastarijevanju politički motiviranih zločina.

>>Pusić: Pitanje uhidbenog naloga riješit će se s Europskom komisijom

Time bi Josip Perković, za čije je navodne zločine u Njemačkoj po hrvatskim zakonima već nastupila zastara, ipak mogao odgovarati pred hrvatskim sudovima. Oporbene političke stranke od prvog trenutka te premijerove najave pitale su se zašto se mijenjao zakon o izručenju zemljama članicama EU,  te se tako zaštitilo Josipa Perkovića i sve to suprotno sugestijama i ranijim dogovorima s EU, a sada to u potpunom drugom smijeru mijenja Ustav.

HDZ, koji je i ranije često isticao problem neprocesuiranja zločina iz doba komunizma, kazao je da mu SDP-ova inicijativa nije strana, ali ni njima nije jasno zašto se to nije reguliralo ranije.

>>Šef Europskog odbora Bundestaga: Iritira me Lex Perković

Ustavnopravni stručnjaci, poput primjerice profesora Branka Smerdela javno su iskazali svoje nezadovoljstvo smatrajući kako to nije odredba koju treba gurati u Ustav i da se takve stvari mogu rješavati kroz hrvatske zakone.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene