Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranka se okupila u Zagorju

Pusić: Pitanje uhidbenog naloga riješit će se s Europskom komisijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Tuheljskim toplicama održava se godišnji susret članova Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u organizaciji HNS-ove Političke akademije. Na konferenciji za medije predsjednica stranke Vesna Pusić poslala je poruku kako HNS vjeruje u koaliciju i uspjeh Vlade.

Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, je poručila kako HNS želi i dalje biti stranka centra i 'stranka u kojoj prevladava zdrav razum'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledišta su usklađena Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća Slika nije dostupna Tema dana Tko je u pravu u vezi tzv. Lex Perković - Vesna Pusić ili Zoran Milanović?

>> 'Ovo je višeslojna tema, ali neće izazvati ozbiljne probleme'

Pusić je najavila da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama. Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da 'Ustav treba mijenjati malo i rijetko'.

Pitanje europskog uhidbenog naloga

Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora.

HNS ima, rekla je Vesna Pusić, jednu od ključnih uloga u koaliciji u ostvarenju cilja da uspješno realizira projekte i na kraju mandata pokaže da su ostvareni pozitivni pomaci, uveden red i razriješeni nagomilani problemi, a ne pometeni pod tepih, kao što se to činilo ranije. Koalicija i HNS to neće raditi, nego će ih rješavati, najavila je.

Posttranzicijske šanse i zadaće

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo hrvatski, nego i europski uspjeh u teškom trenutku za Europu koji pokazuje da je moguće učiniti iskorak, kazala je. 'Pred nama su posttranzicijske šanse i zadaće - pitanje razvoja zemlje za što imamo potencijale - prometne, energetske, poljoprivredne i građanske', naglasila je Pusić. Na tome HNS radi i radit će i ubuduće, dodala je.

Upitana o porastu rejtinga stranke, rekla je da ostvareni uspjeh na lokalnim izborima ohrabruje i rezultat je zajedničkog rada, no to nije dovoljno. 'Želimo vratiti rejting HNS-a na razinu između sedam i osam posto i afrimirati politiku HNS-a kako bi je što više građana prepoznalo', rekla je i dodala da su prevladali probleme.

HNS i u najtežim trenucima imao rješenje

Upitana je li na to utjecala i promjena vodstva, Pusić je odgovorila da je HNS i u najtežim trenucima imao rješenje. Na upit kakva je perspektiva povratka bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića nakon odsluženja zatvorske kazne, Pusić je rekla 'da to nije politička tema HNS-a'.

 

Uoči konferencije sastalo se Predsjedništvo i Središnji odbor HNS-a. Na konferenciji govorili su i potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Krapinsko-zagorske županije i domaćin Anđelko Topolovec i voditelj Političke akademije HNS-a i saborski zastupnik Boris Blažeković.

Na već tradicionalnim, ove godine 8. susretima Političke akademije HNS-a, uz čelne ljude stranke očekuju gotovo dvije tisuće članova HNS-a. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene