Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je dao jednoglasnu potporu prijedlogu novoga zakona koji bi trebao osigurati bolje mehanizme provjere mogućeg sukoba interesa.


No, upozoreno je i na nepreciznosti u određivanju sankcija kao i na potrebu da se zakonske odredbe prošire i na članove uprava trgovačkih društava u vlasništvu lokalne samouprave.

Vezani članci Ilustracija Važna novost za roditelje: Uvodi se 10 dana očinskog dopusta uz puni iznos plaće Sabornica U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba"

>> Zakon o sprječavanju sukoba interesa poslan u Sabor

>> Morat će odlučiti: Ili politika, ili biznis!

Prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa predviđa rigorozniji nadzor nad sukobom interesa, a tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa bit će sasvim depolitizirano, uvodno je obrazložio državni tajnik Zoran Pičuljan na početku rasprave, kojoj nisu bili nazočni oporbeni članovi Odbora.

Istaknuo je da su zakonskim odredbama sada, uz ministre, saborske zastupnike, gradonačelnike i župane, obuhvaćeni i rukovodeći državni službenici i predsjednici uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države. Ujedno su smanjeni i limiti udjela koje dužnosnik smije posjedovati u tvrtkama koje su u poslovnom odnosu s državnim tijelom u kojemu on obnaša rukovodeću dužnost.

Članovi povjerenstva ne bi smjeli pripadati stranci

Povjerenstvo koje bi odlučivalo o sukobu interesa imalo bi predsjednika i četiri člana koji ne bi smjeli biti članovi niti jedne stranke. 'To neovisno, objektivno i kompetentno tijelo birao bi Sabor na temelju javnoga poziva, a ono ne bi nikome sudilo, već upozoravalo nadležne institucije o uočenim nepravilnostima', istaknuo je Pičuljan.

Zakonom smo obuhvatili načelnike općina, koji imaju malu plaću, a izostavili smo direktore vodovoda s nekoliko puta većim prihodima, rekla je Lovrin

U nadležnosti povjerenstvo bile bi i sankcije, ono bi moglo dati prijedlog za razrješenje dužnosnika kod kojega je utvrđen sukob interesa ili ga pozvati na podnošenje ostavke. HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin upozorila je kako predloženim zakonskim odredbama nisu obuhvaćeni predsjednici uprava trgovačkih društava u vlasništvu lokalne samouprave.

Lovrin zabrinuta jer su izostavljeni veliki direktori

Kao primjer navela je predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga, gradskih vodovoda i drugih trgovačkih društava koja raspolažu velikim novcem. 'Zakonom smo obuhvatili načelnike općina, koji imaju malu plaću, a izostavili smo direktore vodovoda s nekoliko puta većim prihodima', ustvrdila je Lovrin.

Odgovorio joj je predsjednik Odbora Emil Tomljanović (HDZ) izrazivši sumnju da bi se širenjem na toliki krug dužnosnika, onemogućilo provedbu zakonskih odredaba. 'Važno je da ovaj zakon bude primjenjiv, a širenjem na još nekoliko tisuća ljudi, postat će neprovediv', upozorio je Tomljanović.

Smatra i kako predloženi zakon nije dovoljno jasno definirao što učiniti ako se prozvani dužnosnik 'ogluši na sankciju', odnosno na poziv da podnese ostavku zbog utvrđenog sukoba interesa. Budući da je zakonski prijedlog u prvom čitanju, zaključeno je da se navedene nepreciznosti dotjeraju tijekom rasprave na plenarnoj saborskoj sjednici. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju