Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor o izlasku iz krize

Zakon o sprječavanju sukoba interesa poslan u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o sprječavanju sukoba interesa i službeno je iz Vlade poslan u saborsku proceduru.

Prijedlogom zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor, u potpunosti se želi depolitizirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kojem više ne bi smjeli sjediti članovi političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako predloženi zakon treba osigurati da svima koji obnašaju javnu dužnost javni interes bude u prvom planu, odnosno da ne dođe do toga da privatni interes ugrozi djelovanje u javnom interesu.

Zakonom se propisuje da dužnosnik, pored dužnosti na koju je imenovan ili izabran, ne može obnašati drugu javnu dužnost, dok dužnosnici koji profesionalno obnašaju javnu dužnost za vrijeme obnašanja ne mogu uz naknadu obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja, osim ako Povjerenstvo ne utvrdi da to ne utječe na zakonito obnašanje dužnosti.

Dužnosnici su obvezni u roku od 30 dana od stupanja na dužnost podnijeti izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini, kao i imovini bračnog druga.

Odredbama se utvrđuje i da dužnosnici za vrijeme obnašanja dužnosti ne smiju imati više od 0,5 posto dionica, odnosno udjela u vlasništvu nekog trgovačkog društva (do sada je to bilo 20 posto), a svoja upravljačka prava moraju prenijeti na drugu osobu.Premijerka je još jednom istaknula kako je Hrvatska na dobrom putu izlaska iz krize.

'Moramo još žešće u još veću brzinu ona uvijek postoji jer ne ubacujemo u brzinu u automobilu mi sami sebi određujemo tempo sada kada smo u finišu i trčimo zadnje metre europskog puta, a to je važno i za gospodarski oporavak', rekla je premijerka Jadranka Kosor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene