Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijen prijedlog obrane da se Gudelju ukine pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem novih svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira te još dviju osoba i pokušaj ubojstva još jedne osobe u srpnju 1991. kod Osijeka.

Svjedok Branimir Golubić, u to vrijeme predsjednik Vijeća udruženog rada osječke općinske Skupštine, rekao je da se ne sjeća tko je donio odluku da se pregovori s pobunjenim Srbima održe u Tenji, umjesto u Osijeku, niti je li netko izričito odredio sastav izaslanstva za te pregovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Svjedok Željko Špehar, u to vrijeme pripadnik specijalne policije, ustvrdio je kako je pokojni načelnik Reihl-Kir na jednom sastanku u Policijskoj upravi osobno odobrio otvaranje vatre na vozila koja se, na nadzornim policijskim postajama, ne bi zaustavila na znak policijskih službenika.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Dražen Križevac ocijenio je taj dio iskaza netočnim, kazavši kako je u suprotnosti s iskazima ostalih svjedoka.

Sudsko je vijeće kao neosnovan odbilo prijedlog obrane optuženika da mu se ukine pritvor i zamijeni nekom drugom mjerom opreza, uz stavljanje hipoteke na nekretnine optuženika i njegove majke kao oblik jamstva.

Iduća glavna rasprava zakazana je za 17. prosinca kada je predviđeno da se kao svjedoci saslušaju tadašnji osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić i njegov tadašnji zamjenik Božidar Riba te tadašnji saborski zastupnici Mato Arlović i Gordana Ajduković, koja danas živi u Republici Srbiji.

Saslušanje Kramarića i Arlovića na tome ročištu predložio je
punomoćnik oštećenice Jadranke Reihl-Kir, Slobodan Budak kako bi se, budući da su bili suorganizatori mirovnih pregovora sa Srbima u Tenji, njihovi iskazi mogli usporediti s iskazima drugih svjedoka.

Optužnica osječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti Gudelja da je, 1. srpnja 1991., kao pripadnik pričuvnog sastava policije, na cesti Osijek-Tenja, iz automatske puške pucao na automobil u kojemu se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. Tako je, uz načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, usmrtio potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene