Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra političara i penzionera

SVI OBEĆAVAJU VEĆE MIROVINE, ALI ODAKLE? 'Toliko puta su nas premazali da više ni u jedne ne vjerujem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljenici žele jasne odgovore. Gotovo im sve stranke obećavaju veće mirovine. Malo njih pojašnjava odakle novac.

U igri s političarima, umirovljenici, kažu, nikada ne pobjeđuju. Unatoč obećanjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada Pravo na mirovinu Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na obiteljsku mirovinu i kome se ona isplati, a kome uzimanje vlastite, uz 27 posto obiteljske

U ovom trenutku s manje od 1000 kuna na mjesec živi gotovo 200 tisuća umirovljenika. 364 tisuće prima između 1000 i 2000 kuna, a nešto manje ih prima između 2-3 tisuće. Oko 161 tisuće umirovljenika prima od 3 do 4 tisuće kuna, a rijetki su oni s više od toga.

HDZ i Narodna koalicija žele uvesti takozvanu nacionalnu, odnosno socijalnu mirovinu za one koji ne budu imali dovoljno radnog staža. 'Glavni cilj je da mirovine moraju doseći 60% prosječne plaće', kaže HDZ-ova Ivana Maletić.

'Mirovine će rasti između 5 i 10 %. Također ćemo ukinuti onaj doprinos za zdravstvo od 3 %', kaže pak Mirando Mrsić iz SDP-a. Milan Bandić kaže da će mirovine rasti 5-10 posto. 'Kad me pitaju kako, kao u Zagrebu', kaže Bandić.

U Hrvatskoj je više od 1.231.766 umirovljenika. Na 12 zaposlenih dođe 10 umirovljenika. Država za mirovine na godinu mora osigurati 36,9 milijardi kuna, dok u isto vrijeme, od doprinosa prikupi 20,9 milijardi kuna.

No to u ovom trenutku strankama nije prepreka za obećanja. Ali otkud novac?

'To je ono što namjeravamo generirati čitavom ekonomskom politikom koja će dovesti do većeg gospodarskog rasta i omogućiti bolji standard građanima koji se vidi upravo kroz umirovljenike', kaže HDZ-ova Maletić.

'S povećanjem plaća i povećanjem broja zaposlenih će rasti doprinosi. Prema tome, tu neće biti problema', smatra SDP-ov Mrsić.

'Potrebno je podići i izvoz i BDP i u trenutku kada se to stabilizira onda postoji mogućnost za poboljšati život ne samo umirovljenika, nego i svim drugim građanima', kaže pak Petrov.

Dok se umirovljenici nadaju da će ih se političari sjetiti i nakon izbora, stranke itekako računaju na potporu ljudi koji su na izborni dan - prvi na biralištima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene