Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oni obećavaju, mi ostvarujemo'

Bandić: Povećat ćemo mirovine najugroženijih skupina od 5 do 20 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Na cijelu Hrvatsku primijenit ćemo model koji u Zagrebu primjenjujemo 15 godina, po kojemu umirovljenici s manje od 900 kuna mirovine primaju 400 kuna pomoći, oni do 1200 kuna 300 kuna, a umirovljenici do 1500 kuna mirovine 200 kuna pomoći', rekao je Bandić.

Čelnik Koalicije za premijera i predsjednik MB 365 - Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić najavio je u četvrtak da će, ako postane hrvatski premijer, zagrebački model skrbi o umirovljenicima primijeniti na cijelu Hrvatsku i povećati mirovine najugroženijih skupina od 5 do 20 posto.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om

"Na cijelu Hrvatsku primijenit ćemo model koji u Zagrebu primjenjujemo 15 godina, po kojemu umirovljenici s manje od 900 kuna mirovine primaju 400 kuna pomoći, oni do 1200 kuna 300 kuna, a umirovljenici do 1500 kuna mirovine 200 kuna pomoći, rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

"Četiri vlade HDZ-a i dvije SDP-a 21 godinu sustavno uništavaju Hrvatsku gospodarski, demografski, socijalno i politički. Svaki puta kada su oni dobili izbore narod je izgubio. Oni trguju riječima, a Milan Bandić djeluje, oni obećavaju, a mi ostvarujemo", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika, ujedno Bandićev kandidat za ministra rada i mirovinskog sustava, izjasnio se protiv povećanja izdvajanja za drugi mirovinski stup na štetu prvog mirovinskog stupa, te ocijenio kako je drugi mirovinski stup prevara građana jer se može dogoditi da za 20-30 godina iz drugog stupa umirovljenici ne dobiju ništa.

"Mi smo za široku raspravu o drugom mirovinskom stupu u koji se godišnje prikupi 5,5 milijardi kuna. Kada bi se uplate zamrznule, a taj novac prebacio u prvi stup mirovine bi se mogle povećati za 15 posto, a taj bi novac utjecao i na porast BDP između od 2 i 4 posto", rekao je Špika.

Koalicija za premijera protivi se poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao i povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina do 2020. budući da je Hrvatska, kazao je Špika, u pregovorima s EU dogovorila da će se to primjenjivati tek od 2038. godine. Mogućnost nastavka rada i nakon 65-te godine omogućili bi samo radnicima u deficitarnih zanimanjima.

Špika najavljuje da bi kao ministar rada i mirovinskog sustava odmah ponovno uspostavio Nacionalno vijeće za starije osobe, koje je zamišljeno kao savjetodavno tijelo vlade za mirovinski sustav ali je u potpunosti marginalizirano.

Također obećava da će riješiti problem 2800 umirovljenika koji su u mirovinu otišli kroz model otkupa staža, a više ne primaju dodatak na mirovinu preko tvrtke Royal osiguranje, koja je propala. Najavio je donošenje zakona kojim bi se osiguralo obeštećenje tih umirovljenika i nastavak isplate dodatka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene