Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Thompsonov iskaz o Sanaderu postao javan

Odakle cure informacije o istragama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Sanader priprema novu žalbu, kod kuće cure nove i sve nevjerojatnije optužbe na njegov račun

Poznati hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, preko menadžera demantira da mu je bivši premijer platio gotovo 4 milijuna kuna samo da ne pjeva ni za koga na izborima 2007.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Slika nije dostupna USKOK naložio provjeru financija Na računima Vinka Sanadera 3 milijuna kuna?

Thompson je dao iskaz u Uskoku u svojstvu svjedoka. Što je kazao, po zakonu bi trebalo biti tajna, no i taj iskaz, kao i mnogi drugi, procurio je u javnost. Provjerili smo tko sve ima uvid u tajni spis slučaja Sanader.

Odškrinuta vrata istražiteljima je ostavio i nekadašnji HDZ-ov rizničar, Mladen Barišić. Otkrio je kako je Marku Perkoviću Thompsonu, navodno, plaćeno gotovo 4 milijuna kuna, da na izborima ne zapjeva ni za jednu stranku. Thompson, preko menadžera sve negira, odvjetnik Ante Madunić o Barišićevom daru govora, ne želi.

>> Ježić kupio Sanaderu BMW?

'Od kuda su ti podaci i jesu li istiniti ili nisu, uopće neću komentirati, ne želim ni na ovaj način dovesti, bilo sebe bilo branjenika, da odgovaramo na kazneno djelo odavanja tajnosti istrage. Nemam ništa protiv da organi gonjenja utvrde tko je dao i nek se snose konsekvense za to', rekao je Ante Madunić, odvjetnik Mladena Barišića.

Ivu Sanadera sumnjiči se za upletenost u dva slučaja, HEP i Fimi mediju. U istrazi koja je trajala mjesecima, ukupno je 20 osumnjičenih. Oznaka tajnosti na koverti, očito nikoga ne sprečava da otkrije njezin sadržaj.

No, čim on postane javan, priča medijskih 'pokajnika', koji su, navodno, prokazali Sanadera, završi na demantiranju. 'Puno toga što je tamo pisalo ne odgovara istini', rekao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Do spisa može nekoliko osoba: državni odvjetnik, ravnatelj USKOK-a, njegovi zamjenici, referenti koji u sobi za ispitivanje sve bilježenje, odvjetnici, okrivljenici, ali i sudac istrage koji činjenični opis te iskaze svjedoka dobije na stol. Gotovi svi u lancu zaklinju se da oni nisu ti, koji podacima trguju, ali ne što čine da se to i spriječi. 

Zakon imamo, ali službena tajna olako se odaje. Odbor za pravosuđe i resorni ministar na to mogu upozoriti, no njihova je uloga u svemu mala.

'Ministarstvo pravosuđa tu gotovo nema nikakve ovlasti, ima samo posredne. U tom segmentu ima prije svega MUP', rekla je Ingrid Antičević Marinović, članica Odbora za pravosuđe. Oni, koji su i pokrenuli korupcijsku priču kriminalističkim istraživanjem trebali bi utvrditi tko 'dila' tajnim iskazima. U slučaju Sanader USKOK to od policije nije tražio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene