Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena čistka

Od subote nas očekuje nova, ljepša i čišća Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od subote naša bi Hrvatska mogla biti još ljepša i čišća zemlja. Sprema se Zelena čistka, najveća volonterska akcija čišćenja divljih odlagališta otpada.

Akciji koja je 2008. godine pokrenuta u Estoniji do sada se pridružila čak 91 zemlja. Svjetska iskustva pokazuju da volonteri u samo jednome danu mogu očistiti otpad za koji bi državi trebalo nekoliko godina i milijuni eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje u Domu u Nazorovoj BIROKRATSKA ZAVRZLAMA Hoće li i djevojčica pronađena u velikogoričkom parku odrastati po institucijama? Slika nije dostupna Zelena čistka U akcijama čišćenja okoliša ove godine sudjelovalo 52.500 volontera

Na Riječkom je Korzu bilo veselo. Promovirala se Zelena čistka. "To je globalna kampanja koja se provodi u cijelome svijetu", ističe Ana Golja, predsjednica udruge Žmergo. Hrvatska se uključuje prvi puta i za sada se imamo čime pohvaliti.

"Imamo uključenih preko 60 gradova i općina, uključilo se preko 80 škola diljem Hrvatske. Stvarno sve županije su pokrivene. Mjesni odbori su se uključili, planinari, izviđači, bit će nas jako puno", kaže Golja. A i treba nas puno. Divljih odlagališta sve je više. U njihovu su im otkrivanju građani već pomogli i ti tako da su im slali njihove fotografije i mjesta na kojima se nalaze.

Za razliku od ostalih zemalja u kojima se akcija provodi mi imamo i otegotne okolnosti. "Područja za koja postoji opasnost da su su minirana pa zaista molimo građane da budu oprezni", upozorila je Sara Meszaros, koordinatorica Zelene čistke.

Samo u malenoj Sloveniji akciji se odazvalo 270.000 ljudi, u Srbiji 300.000. Možda je subota dobar dan da pokažemo svoj nathecateljski duh. Više o akciji pogledajte u video prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene