Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E-građani

Od sljedeće godine imat ćemo elektroničke osobne iskaznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministra uprave Darko Parić, govoreći o Vladinom projektu e-građani rekao je da se već početkom sljedeće godine planira izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica s elektroničkim potpisom.

Darko Parić rekao je da država bez papira mora biti vidljiva u praksi, će tako MUP građanima izdavati elektroničke osobne iskaznice. 'Neće vas više smjeti tražiti naprimjer rodni list, jer država ima sve podatke', rekao je Parić.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Pojasnio je kako se stvara centralni portal i radi se na umrežavanju preko OIB-a.

>> Od jeseni postajemo e-građani koji više ne čekaju na šalterima?!

'Država bez papira'

Podsjećamo, o prijedlogu odluke o pokretanju projekta e-Građani jučer je na Vladi izvijestila ministrica Milanka Opačić. 'Cilj Vlade je da do kraja mandata stvori državu bez papira. Želimo ukinuti praksu čekanja na šalterima i plaćanja papira za vađenje dokumenata', rekla je Opačić istaknuvši nekoliko projekata koji su u skladu s e-građanima već ostvarene, poput upisa u srednje škole elektronskim putem, početak uvođenaj e-imenika, fiskalne kase...

Građani bi zahvaljujući projektu e-Građani imali osobni korisnički pretinac. Postojao bi identifikacijski sustav i središnji državni portal. Sustavom OIB-a razmjenjivat ćemo podatke, a građani će biti pošteđeni plaćanja i vađenja silnih dokumenata, pojasnila je jučer Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene