Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birališta otvorena u BiH

Od ponoći traje predizborna šutnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći traje predizborna šutnja za izbor hrvatskih zastupnika za Europski parlament, a trajat će sve do sutra u 19 sati kada se zatvore sva birališta.

U Hrvatskoj će sutra od sedam sati biti otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije, iduće godine.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić (Foto: Dnevnik.hr) Najveće iznenađenje izbora "Kolakušić sebe predstavlja kao spasitelja. Retorika mu je revolucionarna, a kakva će mu biti politika tek će pokazati" Slika nije dostupna ''osudili su politiku žetončića'' Gordan Maras: ''Izbori su pokazali da je SDP najjača stranka u Zagrebu. Građani očito žele promjenu na čelu grada''

Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine.

Otvorena birališta u BiH

Na području Bosne i Hercegovine danas su u sedam sati otvorena biračka mjesta na kojima građani te zemlje s hrvatskim državljanstvom mogu glasovati na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu. Dva biračka mjesta otvorena su u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, tri u Generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u Generalnom konzulatu u Banja Luci i konzulatu u Tuzli.

Do 3. travnja do kada je sukladno novom zakonu o popisu birača trajao postupak prethodne registracije za glasovanje se prijavilo oko dvije tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH. No s obzirom da u toj zemlji živi znatno više hrvatskih državljana, prema nekim procjenama i do 260 tisuća, očekuje se kako bi potencijalnih birača moglo biti znatno više. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene