Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ponoći je na snazi novi prekršajni zakon. Uvodi se niz novosti, među njima i popust od 50 posto za one prekršitelje koji kazne plate na licu mjesta. Oni koji ne plate kazne, imat će znatno rigoroznije postupke.


Glavni cilj novog prekršajnog zakona je rasterećenje sudova, ali i povećanje naplate kazni. Veliku ulogu dobiva i policija koja će postati i ovlašteni tužitelj.

Vezani članci Granični prijelaz Vozite automobil registriran izvan EU i počinili ste prekršaj? Više nećete moći Hrvatsku napustiti bez plaćanja kazne Autobusi Policajci kod Ivanića zaustavili dva autobusa: Zbog mnogobrojnih prekršaja vlasnik i vozači zaradili kaznu od 171.000 kuna

>> VIDEO Ovako se hrvatski građani ponašaju u prometu

Policija kaže da je spremna, posljednjig mjesec trajale su edukacije, dobili su sve upute, ali tek sutra će se vidjeti kako to funkcionira u praksi. Ono što je ključno od ponoći, ako vas policija zaustavi i izreče vam kaznu, ako je odlučite platiti odmah, platit ćete samo 50 posto.

Žalbe se ne isplate

Postavlja se pitanje što s onim ljudima koji ne budu imali novce kod sebe, već kreditne kartice, a policija ih zaustavi, jer policija ima svega 50 POS uređaja i jasno je da svaki policajac neće moći imati taj uređaj kod sebe.

U žalbe i sudske postupke vam se neće isplatiti ulaziti jer ćete po prvi puta moratiti u slučaju gitbitka platiti i sudske troškove, a na kraju će vam i Fina sjesti na plaću, uz sve to završit ćete i u registru neplatiša, a kad tamo završite nećete moći niti produžiti prometnu dozvolu, jer sve će biti uvezano, nećete moći sudjelovati niti na nekom javnom natječaju, štošta vam se može dogoditi sve dok ne vratite dug.

Velike promjene

Zaostataka je dosta, ali stiže novi zakon, pa je 15.000 spisa već posloženo u kutijama i spremno za četiri prekršajna suda. 'Jedan novi, vrlo značajan zakon koji je ustvari, ja koji sam dugo u prekršajima, nismo nikad imali takve promjene u tom obimu kao sada', kaže Željko Potočnjak, predsjednik Visokog prekršajnog suda.

Velik dio posla sada na sebe preuzima policija koja postaje ovlašteni tužitelj. Tako će biti i kod naplate kazni, gdje će se građanima koji će na licu mjesta platiti - dati popust od 50 posto. 'Ukoliko ne budu imali gotovinu kod sebe, dobit će prekršajni nalog koji u roku od 8 dana mogu platiti. Uplatom 2/3 iznosa te novčane kazne, smatrat će se da je kazna u cjelosti plaćena', ističe Helena Biočić iz Ravnateljstva policije.

Više nema zastara zbog neplaćanja

Cilj novog zakona je rasteretiti sudove, ali i povećati naplatu kazni, jer u zadnje četiri godine naplaćeno je svega 12 posto kazni, dok je ostatak ostao nenaplaćen. 'Mnogi su do sada bili uvjereni da bez obzira na kaznu koju im piše prometni policajac, odnosno prijavu, da to neće biti sankcionirano, mnoge su stvari išle u zastaru', kaže Željko Marušić, prometni stručnjak.

Do zastare više neće dolaziti. Nakon presude, Fina će vam izravno sjedati na plaću i skinuti puni iznos kazne.

Žalbe će biti dodatni trošak

Onaj koji će se žaliti, taj će platiti više. Još će platiti i troškove sudskog postupka, što dosad nije bio slučaj.

Promet je svima zapeo za oko, ali ovaj zakon se odnosi na čitav niz prekršaja. Primjerice, po prvi put uvodi se institut beznačajnog prekršaja, što znači da ukoliko ste vi napravili neki prekršaj, ali on nije imao nikakvu posljedicu, za to vas se neće kazniti.

Rasterećenje sudova

Ali daje se i veća odluka sudovima kod nekih slučajeva, primjerice, jedno veliko trgovačko poduzeće s 1.000 zaposlenih nema vatrogasni aparat, a nema ga niti frizerka koja zapošljava četvero ljudi i oboje dođu na sud, neće biti ispisana ista kazna, jer frizerku bi kazna od 100.000 kuna uništila i ona bi mogla staviti ključ u bravu, dok za trgovački lanac to možda ne bi značilo ništa.

Sve u svemu cilj je rasteretiti sudove, ali i povećati naplatu kazni, koja je posljednje četiri godine bila mizerna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju