Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOJA SU PRAVILA

Od ponedjeljka COVID potvrde trebaju i pacijentima: Doznajemo u kojim slučajevima i kome ćete ih morati pokazati

Aktualno Galerija COVID potvrde - 2 COVID potvrde - 2 Foto: DNEVNIK.hr COVID potvrde - 1 COVID potvrde - 1 Foto: DNEVNIK.hr Antonija Balenović Antonija Balenović Foto: DNEVNIK.hr Mate Lerga Mate Lerga Foto: DNEVNIK.hr +0 Žarko Udiljak Galerija 1/5 >>
Pacijenti su zbunjeni - za koji pregled i kada njima treba COVID potvrda? Provjerili smo hoće li je i kako od ponedjeljka pokazivati zubaru, obiteljskom liječniku, u hitnoj, ili u bolnici. Više donosi reporterka Martina Bolšec Oblak.

S COVID potvrdom u rukama od ponedjeljka u bolnice ulaze i pacijenti. Necijepljeni i oni koji nisu preboljeli moraju na testiranje.

"Nisam cijepljen, potvrdu imam jer sam morao napraviti. A sad, što mislim o tome? Mislim da će trebati jer se neće moći ni na pregled ni ništa", rekao je Valter iz Rijeke.

Ana kaže: "Ako je naša moć da zaštitimo jedni druge da ne završimo u bolnicama, da se ili testiramo ili imamo potvrdu, zašto ne. Treba im vjerovati jer oni su sustav koji nama pomaže, jer oni paze da smo mi svi zdravi i živi i to je to."

Od ponedjeljka COVID potvrdu moraju imati pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, kao što je recimo gastroskopija, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta.

U pandemiji su se do sada za te zahvate nosile liječničke potvrde o preboljenju ili cijepljenju, a sada vrijede i COVID potvrde. Ipak, ne trebaju vam ni one ni testiranje za većinu kontrola, rendgena ili na hitnoj pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj zaraženo još gotovo 1500 osoba, preminulo 14 oboljelih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stotine umiru svakodnevno Zemlja s najviše umrlih od posljedica COVID-a uvodi drastičnu mjeru: Necijepljena djeca neće moći u školu na nastavu

"Normalno za sve hitne stvari se može doći bez ikakve potvrde, tu imamo svemoguće vrste testova, molekularni laboratorij koji je tu par metara dalje i nema problema", rekao je Mate Lerga, specijalist hitne medicine.

Problema nema u obiteljskoj medicini

Ravnateljica Doma zdravlja centar, izv. prof. dr. med. Antonija Balenović kaže: "U primarnoj zdravstvenoj zaštiti naša vrata su otvorena bez te potvrde. Pacijenti koji dolaze kod svog izabranog liječnika ne moraju."

Ne moraju nositi potvrde ni kod posjeta svom stomatologu. Ali ako idu na stomatološki zahvat u bolnicu, moraju. Zato je Hrvatska komora dentalne medicine pisala Ministarstvu.

"Ministarstvo će nam odgovorit ponedjeljak, gdje smo naveli razloge jer i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dentalne medicine isto tako se dolazi do nakupljanja aerosola, stvara se aerosol koji je u današnje vrijeme problematičan", rekao je Žarko Udiljak, savjetnik predsjednika komora dentalne medicine.

S COVID potvrdama ili bez njih, u zdrvastvenim ustanovama cilj je da nitko ne ostane uskraćen za liječničku pomoć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene