Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marihuanom protiv PTSP-a

'Od marihuane sam smiren, tablete nisu pomagale'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virovitički branitelj, kod kojeg je policija zaplijenila nekoliko stabljika konoplje i marihuanu ipak neće u zatvor. No to što mu je Vrhovni sud progledao kroz prste nije presedan i ne znači da je od sada u Hrvatskoj odobrena terapija marihuanom iako branitelj tvrdi da mu trava pomaže u borbi s PTSP-om.

Dvije stabljike indijske konoplje virovitički branitelj posadio je u vrtu. Usjev je nabrao i lišće osušio. Sa 60-ak grama marihuane, koliko je prije 2 godine završilo na policijskoj vagi, liječio se i ublažavao bol.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

>> Nema izmjena Kaznenog zakona u vezi zloporaba droga

'Mogao sam raditi, bio sam smiren, a kada se nakljukaš tabletama nemožeš se ni pomaknuti', rekao je branitelj koji je obolio od PTSP-a. Travu je, priznaje, uzgajao samo za vlastite potrebe, ne za preprodaju.

'Marihuanu sam redovito konzumirao. Dobro, nije ni trava med i mlijeko, ali puno bolje pomaže. Ne bi vjerojatno ni Amemrikanci svojim vojnicima prepisivali marihuanu na recept da je bez veze', dodao je branitelj. Jedan je to od razloga zbog kojih je Vrhovni sud poništio kaznu od godinu dana zatvora, na koju je bio osuđen. Trebao je odležati najmanje tri godine, kako to propisuje novi Kazneni zakon.

Marihuana mijenja funkcioniranje mozga

Vrhovni sud slučaj je proglasio beznačajnim. No, to što su odustali od kaznenog progona, kažu, ne znači i odobravanje marihuane u medicinske svrhe. Virovitičkom otkriću i ideji o pušenju marihuane u ljekovite svrhe, hrvatski se liječnici protive. Biljka o kojoj redovito čitamo na stranicama crne kronike predmet je brojnih istraživanja. 'Razne ilegalne droge mijenjaju psihološko funkcioniranje mozga, a o u subjektivnom doživljaju nekih osoba otklanjaju tegobe', rekao je liječnik Robert Torre, specijalist psihijatrije.

Količina, pa i vrsta pronađene droge, često puta ne uvjetuju i visinu kazne.  Čak dvije godine zbog 12 grama trave, kazna je koju je dobio jedan Osječanin. Gdje je granica, pita se struka? Bilo da je riječ tek o jointu ili pak, kilogramima droge, sud će konačno morati zauzeti jasan stav.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene