Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike boravišne pristojbe

Ministarstvo se pokušava iskupiti za loše odluke: Nova bi uredba u hrvatske marine trebala dovesti više nautičara

Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sean Lisnjak, predsjednik Udruženja marina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sean Lisnjak, predsjednik Udruženja marina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Hrvatski turizam bilježi sjajne rezultate. No, nakon što dobro isprazne novčanike ili odustanu od hrvatske obale, nautičarima se paušal boravišne pristojbe od iduće godine upola smanjuje.

Prema podacima sustava e-vizitor, Hrvatsku je u svibnju posjetilo 30 % više gostiju nego lani. U prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 3 milijuna i 600 tisuća dolazaka, 19 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Turisti su do kraja svibnja ostvarili i 11 milijuna i 600 tisuća noćenja, što je rast od čak 24 %.

Pročitajte i ovo Adria Yachting - 1 BUDUĆNOST TURISTIČKOG SEKTORA Nautički turizam postat će presudan za hrvatski turizam Jedrenje, ilustracija - 2 POPRAVLJAJU BILANCU Nautički turizam popravlja sezonu: "Puno je bolje nego što smo očekivali... Pokazali smo da možemo biti žilavi"

No, velike boravišne pristojbe mnoge će turiste i odvratiti od Hrvatske. Zbog straha od takvog scenarija, nautičarima se paušal boravišne pristojbe od iduće godine upola smanjuju. U izradi je nova uredba Ministarstva turizma kojom, osim nižih cijena, uvodi i vinjete.

Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Smanjenje paušala za nautičare

O usluzi nautičari uglavnom imaju samo riječi hvale, dok o cijenama ne misle isto. Visok paušal boravišne pristojbe za 2018. koštat će nas manjim brojem plovila u marinama.

Novom uredbom Ministarstvo bi se trebalo iskupiti za loše odluke u ovoj godini. Sastavljen je novi cjenik koji je prilagođen molbama nautičara. Od 360 kuna za 15 dana boravka plovila od pet do devet metara ili 1800 kn na godinu, do 1200 kuna za 15 dana plovilima duljim od 20 metara, odnosno šest tisuća kuna za cijelu godinu.

Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Usporedbe radi, prema trenutačnom cjeniku, nautičari će u ovoj sezoni za 15 dana s plovilom od pet do devet metara platiti 240 kuna ili 2000 kn na godinu. Najviše izdvajaju oni s plovilima većim od 20 metara koji će za 15 dana izdvojiti 1800 kuna odnosno 14 i pol tisuća kuna za cijelu godinu što je više nego duplo u odnosu na novi cjenik.

Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Vikend vinjete"

"Vjerojatno ćemo ići u smjeru uvođenja takozvane trodnevne vinjete za tri dana boravka. To je nešto što smo napravili iz razloga toga da gostima koji borave kod nas kratko omogućimo da plaćaju samo za broj dana koji ostaju kod nas", govori državni tajnik ministarstva turizma, Tonči Glavina.

Uredbu za ovu godinu nije bilo moguće mijenjati. Ljepše vrijeme i mirnije more u 2019. očekuju svi koji s nautikom imaju veze.

Važnost nautičkog turizma

Petra Fabian Kapov je o cijeloj situaciji zagovarala s i predsjednikom Udruženja marina, Seanom Lisnjakom.

Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sean Lisnjak, predsjednik Udruženja marina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo je u postupku donošenja nove uredbe za boravišnu pristojbu za 2019. Itekako će se odraziti na paušal u marinama. Kako to komentirate?

Upoznati smo s vrlo negativnim reakcijama naših gostiju nautičara koji su bili zatečeni drastičnim povećanjem naše boravišne pristojbe, sa uredbom koja je donesena za 2018. godinu. Ono što se u međuvremenu promijenilo, nakon naših brojnih pokušaja i sastanaka koje smo imali sa predstavnicima ministarstva, stvari su se promijenile na bolje i naišli smo na razumijevanje kolega koji su prihvatili naše argumente. Sada se donosi prijedlog za iduću godinu koji bi bio na tragu toga da se postojeći iznosi boravišne pristojbe u dosta velikom postotku smanje.

Tko je najviše profitirao?

Nitko nije profitirao. Činjenica je da smo popratili određene gubitke plovila iz pojedinih marina i na kraju sezone ćemo tek vidjeti zapravo koliki je to broj plovila, koliki je to financijski gubitak.

Koliko je zapravo nautički turizam bitan za ukupni hrvatski turizam?

Nautičari su poznati kao najbolji potrošači u segmentu turizma. Prosječni neki iznosi koje dnevno troše su od 80 do 100 eura, s time da morate računati da su sami troškovi imanja plovila u marinama jako velik. Kada se sve zbroji, on pridonosi sa nekih 700 do 800 milijuna kuna ukupnom hrvatskom turizmu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene