Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravac u policiju

Od danas imate pravo na novu osobnu iskaznicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani od danas mogu u policijskim upravama i postajama predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koji je prošlog tjedna stupio na snagu.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske.

Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izmjene zakona Više neće biti iznimki: Uređuje se promjena u izdavanju osobnih iskaznica Izrada osobne iskaznice Pripazite! Objavljen detaljan popis mjesta na kojima možete zatražiti osobnu iskaznicu, ali postoji jedan problem...

U MUP-u naglašavaju da ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene