Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mogućnosti

Želite osobnu s čipom? Evo što trebate napraviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vam još uvijek vrijedi stara iskaznica i ne želite novu, ne morate je mijenjati

Od 8. lipnja se predaju zahtjevi za nove osobne iskaznice - one čipirane. Sadržavat će vaše osobne podatke, ali i elektronički potpis koji vrijedi kao i vaš vlastoručni.

Zahvaljujući tome, do određenih dozvola moći ćete doći i sami i to bez odlaska u, primjerice, policijsku postaju. No, ako ne želite - staru osobnu ne morate mijenjati. Na šalterima je od 8. lipnja moguće predati zahtjev za novu osobnu iskaznicu.

Nova osobna iskaznica izgleda kao i stara, no razlika je u tome što nova na sebi ima skriveni elektronički čip.

Na njemu je pohranjen potpis koji zamjenjuje vaš vlastoručni, ali i potvrda vašeg identiteta sa svim podacima. Ako vam još uvijek vrijedi stara iskaznica i ne želite novu, ne morate imati novu s čipom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Što trebate učiniti ako ste izgubili dokumente? Prvi je korak najvažniji Slika nije dostupna Dostupna i putem interneta Sve što morate znati o novim, čipiranim osobnim iskaznicama

Od danas imate pravo na novu osobnu iskaznicu

No, ako se ipak odlučite mijenjati - za novu iskaznicu trebate izdvojiti 79, 50 kuna. Pri preuzimanju osobne iskaznice dobit ćete podatke za njezinu aktivaciju i registraciju koja se provodi putem portala Moja elektronička osobna iskaznica. Nakon što ju aktivirate - do određenih dozvola i uvjerenja moći ćete putem računala, bez čekanja u redovima.

Čipirana osobna iskaznica obvezna je za sve starije od 18 godina. Oni stariji od 65 godina mogu odlučiti žele li je ili ne. Ukoliko je ne žele, onda njihova osobna postaje trajna.
Svi ostali po novu iskaznicu s čipom ići će svakih pet godina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene