Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo je. Radnice Kamenskog danas su odradile zadnji radni dan u tvornici za koju su se zadnjih mjeseci uporno borile.


Radnice su štrajkale glađu, prosvjedovale ulicama Zagreba i tek tako privukle pozornost javnosti i institucija na sebe iako im poslodavac mjesecima nije isplaćivao plaću, a godinama ni uplaćivao doprinose.

Vezani članci Slika nije dostupna Od intrigantnih objava blogera Ivice do bure oko Obiteljskog zakona: 5 događaja koji su obilježili tjedan na izmaku Slika nije dostupna Marić o otpremninama radnika Kamenskog: "Teško mi je reći u dvije rečenice kako riješiti tu situaciju"

>> Radnice Kamenskog odradile zadnji dan, sada na burzu

>> Pokrenut stečaj tvornice Kamensko

Na kraju priče 450 radnica Kamenskog otići će kući s otkazima u džepu, a posljednji dan u Kamenskom bio je težak za njih. 'Otišla sam u pogon, tamo su mašine prazne, podsjetilo me na Mirogoj' , s tugom u riječima rekla je Mara Zorko koja je 34 godine radila u ovoj tvornici. I ona kao i sve njene kolegice šest mjeseci je radila bez plaće. Nakon stečaja odradile su i otkazni rok, a od ponedjeljka nova adresa za radnice Kamenskog je burza rada.

'Tko će mene s pedeset godina više uzeti, tko?', pita se Štefica Relić, a Kata Kokić depresivno proriče svoju sudbinu. 'Ostaje mi samo otići kući i plakati, sjediti i gledati hoće li mi koje dijete dati nešto novca', kaže Kata. Radnice Kamenskog za svoju sudbinu krive i državu koja nije reagirala na vrijeme. Kamenskom su davali i poticaje, ali nisu kontrolirali kako se novac troši. I prijave inspekciji rada završile su u ladicama.

Naplata iz stečajne mase

'Jučer je bio Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ja pitam javnost - zar ovo što su nam napravili i gdje su nas doveli nije nasilje nad ženama'', pita se Mara Zorko. Dugovi tvornice prešli su 80 milijuna kuna. Radnice bi se trebale naplatiti iz stečajne mase. I to je upitno jer se na vrijedne nekretnine uknjižilo nekoliko tvrtki što istražuje državno odvjetništvo. Radnice su izgubile svaku nadu.

Posljednji radni dan radnice su imale samo jednu želju – raditi, a ne da se staviti ključ u bravu. 'Kad bi se barem veći dio kad bi se našli na jednom prostoru Goričanke i da možemo reći - e, mi i dalje radimo i zarađujemo svoje plaće', kaže Đurđa Krnjak iz Kamenskog. Sve će na kraju ovisiti o stečajnom upravitelju kojem će trebati vremena da računicu dovede u red. Čeka se iduće ročište na Trgovačkom sudu. Nažalost, svima je jasno da je novac isisan i da je vjerojatnije kako će se Kamensko ugasiti. 450 radnica ostalo je na ulici, a od svih njih tek je jedna od njih pronašla novi posao.