Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bez toga ne bi smjeli na cestu

Od danas na snazi važna promjena za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi vozači motornih vozila od 1. studenog do 31. ožujka moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla danju, inače im slijedi novčana kazna. Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava - poput bicikala i romobila.

Policija upozorava vozače kako su odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019., 85/2022. i 114/2022.) u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. obavezni koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima.

Osim toga, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura).

Pročitajte i ovo Divljač - 5 STROGE KAZNE Policija izdala vozačima važno upozorenje: Tiče se divljači, a jednu stvar posebno ističu

Svjetla su obavezni koristiti i vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili, seagway i slično) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Biciklisti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija - 2 trojac završio iza rešetaka Prevarili 90-godišnjaka: Lažno se predstavili kao policajci pa istog dana završili u pravoj policiji

Policija, stoga, vozače motornih vozila, poziva na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, a posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene