Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači, oprez!

Uskoro kazne za ugašena svjetla i po danu: Provjerite kad promjene stupaju na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka (preporuča se korištenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine).

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani.

''Napominjemo da na vozilu u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla i to: na motornom vozilu osim mopeda i motocikla bez bočne prikolice, najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani, na mopedu i motociklu bez bočne prikolice najmanje jedno bijelo ili žuto svjetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani'', javljaju iz policije.

Za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe očekuje novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Zimska oprema

Propisana je i obveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, osim vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen očevid Poginuo na mjestu: 30-godišnjak bez vozačke dozvole pretjecao preko pune crte i zabio se u automobil

Pročitajte i ovo Autobusna stanica (Foto: Dnevnik.hr) Nije im jasno Nakon tjedan dana konačno otkrivena tajna automobila koji je završio na nadstrešnici autobusne postaje

''Ako policija zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu'', upozoravaju iz policije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene