Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijene samo rastu

Marić o cijenama energenata: "Kada bude cijeli paket mjera spreman onda ćemo ih prezentirati"

Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić Galerija 1/1 >>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nakon koje su ministar Marić i guverner Vujčić odgovarali na pitanja novinara o cijenama energenata i inflaciji.

Ministar Zdravko Marić prvi je odgovarao na pitanja novinara. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago ga je pitao o smanjenju PDV-a na energente, a Marić nije htio ulaziti u spekulacije.

"Koje stope i koje će odluke biti u konačnici, ne bih spekulirao", rekao je.

Koje su još konkretne mjere koje Vlada može poduzeti kada je u pitanju cijena goriva, pitali su novinari Marića. On kaže se još nije raspravljalo o tome koja i kolika stopa PDV-a bi se odnosila na to.

"Kada bude cijeli paket mjera spreman onda ćemo ih prezentirati", rekao je. Ministar kaže kako Vlada prati situaciju.

Pročitajte i ovo Darko Horvat KOALICIJSKI SASTANAK Vlada priprema paket mjera za ublažavanje cjenovnih udara: "Premijer je zadužio ministre"

"Trošarine na gorivo, mjera za koju smo se odlučili, bila je od svih mjera najmanje loša kad sagledavamo cijeli aspekt. Polučili smo određeni efekt. Sada su cijene nafte porasle i više od očekivanja. Mislim da ćemo vrlo brzo s tim našim mjerama reagirati", kazao je.

Na pitanja Mislava Bage o inflaciji kaže da je procjena Vlade za inflaciju za ovu godinu više ne vrijedi. Bila je 2,6, a sad je već na 3,5 posto zbog rasta cijena energenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVČANICI SVE TANJI Novi udar: Opet poskupjelo gorivo, ima li kraja? Vozači na mukama, što kani Vlada?

"Nismo promijenili stav koji smo imali dosad. Što se tiče hrane, ne uspoređujući se s Mađarskom i Srbijom, Hrvatska ima dosta visoku razinu konkurentnosti na razini trgovačkih lanaca i maloprodaje hrane. To je dobra vijest koja umanjuje dodatne pritiske koji bi se mogli dogoditi na porast cijena hrane", rekao je Marić.

Pročitajte i ovo Supermarket - 1 Udarac na novčanike Rast cijena "pojeo" plaće u Hrvatskoj: Inflacija narasla, ali i dalje nije najveći ekonomski problem u Hrvatskoj

Guverner Boris Vujčić kaže da najjači utjecaj na inflaciju imaju cijene energenata, a još nije poznato koliko će one rasti.

"Gdje će stopa inflacije biti, ovisi o cijeni plina. Plin je zasad neizvjestan, ako bi taj porez bio viši, onda bi inflacija bila preko četiri posto", rekao je Vujčić pa se osvrnuo na ideju zamrzavanja cijena: "To se radi kad postoji monopol na tržištu ili kvazimonopol, a u drugim slučajevima se prepušta tržištu da se samo regulira. Čuli ste da će vlada na neki način utjecati na cijene plina i električne energije da bi umanjila učinak rasta cijena na svjetskom tržištu na domaće tržište."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene