Nakon cjelodnevnog traganja za nestalom Cessnom i posadom na Velebitu, veći dio ekipe u kojima je oko 200 pripadnika specijalne policije, specijalne vojne policije i Hrvatske gorske službe spašavanja uz pomoć vojnog i policijskog helikoptera, sinoć su se vratile u bazu, u Starigrad podno Velebita. Potraga je nastavljena smanjenim intezitetom.


Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće, Dinko Vodanović rekao da je Cessna letjela na visini od 8.500 stopa, a na snazi je bila zabrana letenja na visini između 6.500 i 16.000 stopa koju je izdao MORH. Navodno je zrakoplov nakon upozorenja iz kontrole leta naglo je smanjio visinu na 5.500 stopa. Vodanović smatra da je Cessna tada upala u zračna strujanja i udarila u vrh Velebita.

Vezani članci Slika nije dostupna Novo nevrijeme moglo bi potpuno prikriti tragove Slika nije dostupna VIDEO: Postoje šanse za preživljavanje, ali su male

Izrađen je plan za današnju potragu, doznaje se u Stožeru za potragu u Policijskoj upravi zadarskoj. Analiziraju se svi smjerovi koji su dosad pretraženi kao i pronađeni tragovi.

'Bojim se da bi zrakoplov mogao biti u više dijelova', rekao je Vodanović te dodao kako su papiri koje su pronašli dokumenti Zračne luke Zagreb, koje svaki zrakoplov mora imati. 

Tijekom jučerašnjeg dana na poziciji Vagan kod Vaganskog vrha pronađeni su papiri koji predstavljaju upute za korištenje pilotskih slušalica. Nakon toga bio je plan da se na to mjesto helikopterom prevezu pripadnici HGSS-a. No, kako su se pogoršale meteorološke prilike do tog leta nije došlo, te je let odgođen za danas ako to dopuste vremenske prilike. 

>> VIDEO: Plan leta nestalog zrakoplova pronađen na minski sumnjivom području

>> Vratili se Stipe Božić i alpinisti, potraga nastavljena s većim brojem ljudi

Većina tragača fokusirati će se upravo na tu poziciju na Velebitu, ističu u Stožeru za potragu u Policijskoj upravi zadarskoj. Vinko Prizmić iz HGSS-a rekao je da će se potraga nastaviti s obje strane vrha jer je dokumente jaki vjetar mogao donijeti sa sjeverne na južnu stranu.

Zrakoplov Cessna sa četiri člana posade nestao je u četvrtak na Velebitu.