Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očajni radnici

'Svi smo mi samo brojevi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Najgore je doći ujutro na posao i onda počnu priče...'

Više od 800 radnika i njihovih obitelji uskoro bi mogli postati socijalni slučajevi, u gradu koji je već godinama na koljenima, u Sisku. Najgore od svega je, kažu radnici sisačke željezare, što o svojim sudbinama ne znaju ništa, a sve informacije do njih dolaze iz medija.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

U rafineriji su ostavljali zdravlje, a neki i živote. Upozoravali su na nepravilnosti, predlagali poboljšanja, svjedočili minimalnim ulaganjima, ali ništa se nije promijenilo. U sisačkoj rafineriji, koja je u rukama MOL-a, pogoni će se u idućim danima ugasiti. Dok oni strahuju za svoje poslove, ministar Ivan Vrdoljak im obećava: rafinerija će opstati, a radna mjesta nisu upitna.

„Najgore je doći ujutro na posao i onda počnu priče: oni će nas zatvoriti, oni nas neće zatvoriti. Sve što se događa saznajemo iz medija“, ispričao je Marko Batnožić ekipi Provjerenog. On je treća generacija radnika sisačke rafinerije u obitelji. Njegov otac je tu radio do smrti, a poginuo je u rafineriji, kad je njegova supruga bila 6 mjeseci trudna s Markom. Danas i ona strahuje od gubitka posla. „Ta rafinerija je za mene i moju obitelj život. Postajemo jedan slučaj, ali nažalost mislim da smo svi mi samo brojevi. Nažalost“, ogorčena je Lidija Batnožić Vužić.

Predstavnici Stožera zadovoljni nakon sastanka s premijerom

„Ljudi su sve više ogorčeni, sve više šute. Nema više priče, nema više šale. Radnici prosvjeduju, a direktor rafinerije se jednom riječju nije oglasio - ni u medijima ni u lokalnim glasilima. Nigdje nije rekao jednu riječ. To je malo nenormalno“, rekao je ekipi Provjerenog Dado Ivaniš, koji u rafineriji radi kao vatrogasac.

Umjesto planiranih 960 milijuna dolara, do sada je u sisačku rafineriju, procjenjuje se, uloženo tek nešto više od 130 milijuna dolara. Iz Stožera za obranu rafinerije Sisak pretpostavljaju koje su namjere MOL-a. „Uzeti našu domaću naftu preprodati je ili je obraditi u svojim rafinerijama, a nama to vratiti kroz skupe proizvode“, rekao je Predrag Sekulić iz Stožera.

Priča o sisačkoj rafineriji nije samo priča o statistikama, brojevima i datumima. Ta priča ima više od 800 lica, imena i prezimena, životnih sudbina, kojima nitko ne govori što ih sutra očekuje, imaju li posao ili ne.

Problem iz njihove perspektive donosi večeras emisija Provjereno od 21:55.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene