Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Sutkinja upozorila bivšeg šefa HAC-a: 'Odgovorite na pitanja! Dajete nesuvisle odgovore!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepko Boban bivši šef Uprave i direktor Hrvatskih cesta i HAC-a, svjedoči u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media.

Bobanovo je ime široj javnosti postalo poznato nakon što je u ožujku smijenjen. Od kraja 2002. do 1. 12. 2009. Boban je radio u Hrvatskim cestama najprije kao direktor, a kasnije kao šef uprave. Na čelu Uprave Hrvatskih autocesta bio je do ožujka 2012. Prema menadžerskom ugovoru, Bobanu su ostali plaća i druge benificije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media"

Kad ga je Jure Bajić iz Uprave zamolio da vrati skupocjeni terenac kao pozitivan primjer menadžerskog odricanja, ovaj ga se nije htio odreći.

>> Sanader: Bajić protiv mene vodi križarski rat, ali neće ga dobiti

Odmah je rekao kako mu je Fimi media poznata, jer su Hrvatske ceste imale ugovor s tom tvrtkom u iznosu od 198 tisuća kuna. Riječ je bila o katalozima, rokovnicima i sitnim poklonima, pojasnio je.

Rekao je i kako poznaje Mladena Barišića te da ga je prvi put sreo na otvaranju mosta preko rijeke Save u Jasenovcu.

Primio Jurak na preporuku Barišića

'Nevenku Jurak sam upoznao kao osobu koja je organizirala upravo takve događaje pri otvaranju nekih radova u cestogradnji ili kad su se puštale u promet dionice cesta, njezina tvrtka organizirala je svečanost otvaranja', rekao je Boban, no nije se mogao sjetiti kad ju je točno upoznao.

Sutkinja Čalić inzistirala je da svjedok pojasni u kojim su se okolnostima upoznali, no Boban je rekao samo da je jednom došla u HC. Datuma kad se to dogodilo, nije se mogao sjetiti. Rekao je kako ga je Barišić telefonom zamoliju da je primi.

Taj sastanak je bio kratak, a Jurak je predstavila program i on ju je uputio na službe koje se bave nabavkom tih stvari, te pojasnio proceduru, ispričao je svjedok Boban.

Pozvao Fimi mediu na natječaj

Boban je na sastanak pozvao i gospodina Joška Cvrlju, a tužiteljicu je zanimalo što je razgovarao s njim. 'Malo smo raspravili o tim materijalima. Moja prosudba je bila da HC mogu nabaviti samo ono što je primjereno, nikakav luksuz', pokušao je objasniti Boban. Sutkinji nije bila jasna uloga Cvrljinog sudjelovanja u sastanku pa ga je upitala za to. Boban je odgovorio kako se Cvrljo bavio nabavkom sličnih materijala.

Na pitanje je li pozvao Fimi mediu na natječaj, Boban je odgovorio potvrdno. 'To ne znači da je netko izabran samo zato što je pozvan', dodao je.

Boban se prisjetio i ručka u jednom zagrebačkom restoranu, u koji ga je pozvao bivši ministar Božidar Kalmeta. On nije sjeo za stol za kojim su bili Kalmeta, Barišić te Mikulić i Sapunar iz HAC-a, već je sjeo za drugi stol. Zbog toga nije znao što su konkretno razgovarali, no kad su Mikulić i Sapunar otišli, on se pridružio Kalmeti i Barišiću.

Upoznavanje s Barišićem

Boban je istaknuo kako mu je bilo neobično što su ga pozvali na sastanak. Tužiteljica Mostečak predočila mu je iskaz iz istrage, gdje je rekao kako je na sastanak bio pozvan zbog upoznavanja s Barišićem. Svjedok je ponovio kako ga je već poznavao, no kako je možda Kalmetina namjera bila da svi zajedno sjednu za stol.

Tužiteljica Mostečak ga je zatim upitala za ulogu Kalmete na sastanku. Boban je odgovorio kako se radilo o posredničkoj ulozi, jer su se prvi put njih trojica našli zajedno. Sutkinja se ubacila. 'Odgovorite što vas se pita, uporno ne odgovarate ono što vas se pita', istaknula je. Boban je ponovio istu stvar na što mu je sutkinja poručila kako daje 'nesuvisle odgovore'.

Na pitanje je li što izašlo iz tog susreta, Boban je odgovorio kako nije. Sad je i tužiteljicu zanimalo zašto je sastanak bio važan, a Boban je samo rekao kako je Kalmeta bio njemu nadređen te da je očito njemu bilo važno. Opet su se pitanja vratila na Barišića i upoznavanje, a Boban je rekao kako on smatra da je na sastanku trebao shvatiti kako je Barišić visoko pozicioniran u HDZ-u.

Porekao iskaz u istrazi

Sutkinju je zanimalo zašto je to bilo bitno, a Boban je odgovorio kako je to možda bilo zbog toga da kasnije od njega mogu nešto tražiti, no istaknuo je da se to nije dogodilo.

Boban je u istrazi isticao ipak nešto drugo. 'Svaka preporuka meni bilo od strane resornog ministra ili Barišića bila je više od preporuke, trebalo je toj preporuci udovoljiti', pročitala je tužiteljica, a sutkinja mu je to predočila. Boban sad inzistira kako on te preporukenije izvršavao i rekao kako ga nitko ne može zastrašiti prijtnjama da napravi nešto protuzakonito.

Na pitanje tužiteljica kako je doživio Barišića u odnosu na Kalmetu, Boban je rekao kako mu se činilo da je Barišić važniji, bez obzira što je Kalmeta tada bio ministar. Zašto je tome tako, nije znao odgovoriti, već je rekao kako mu je uinutarstranačka hijerarhija bila slabo poznata.

Opet je tužiteljica pročitala bio Bobanovog iskaza. 'Zamijetio sam da je Kalmeta podređen Barišiću, to se dalo zaključiti iz komunikacije. Barišićeva neformalna pozicija s obzriom na odnos sa Sanaderom davala mu je veći položaj u neformalnoj hijerarhiji', rekao je u iskazu tijekom istrage Boban. Sada kao svjedok, Boban ističe kako je znao da je Barišić bio dobar sa Sanaderom, no kako o njegovoj neformalnoj ulozi nije znao ništa. 'Toje bio moj dojam', rekao je.

Preporučio Fimi mediu i drugima

Boban je sudu, odgovarajući na pitanje, odogovrio i kako je zbog profesionalnosti organiziranih svečanosti, Fimi mediu preporučio Vijaduktu, Hidroelektri i drugima. Potvrdio je i kako je 2007. godine bio na 'ad hoc' sastanku u Vladi, iako nije znao temu tog sastanka u trenutku kad je bio pozvan. Opet je intervenirala sutkinja i upozorila ga da napokon kaže temu tog sastanka u Vladi. Boban je tek nakon trećeg inzistiranja sutkinje rekao kako je tema bila u vezi s nadolazećim izborima.

Rekao je kako je kako je na tom sastanku bilo 20-ak direktora javnih tvrtki te kako se raspravljalo kako pomoći HDZ-u da dobije izbore. Glavnu riječ vodio je Sanader, rekao je Boban i dodao kako je na sastanku bio i Barišić te jednim njegovim dijelom i Ratko Maček, dok se drugih nije mogao sjetiti.

Fimi media spomenuta na sastanku Vlade 2007.

Tužiteljicu je zanimalo što je Sanader konkretno rekao na tom sastanku, no Boban je ponudio površan odgovor. 'Nešto u smislu da bi mi kao direktori javnih poduzeća trebali pomagati stranci da se dobiju izbori i da se svi daljnji razgovori trebaju voditi s Barišićem, da će on znati kako treba konkretno pomoći', rekao je Boban. Spomenuo je i preporuku suradnje s PR tvrtkom, a kad ga je tužiteljica pitala je li se spominjalo konkretno ime, Boban je rekao kako je vidio Sanadera da pita Barišića o kojoj se tvrtki radi te čuo Barišića kako mu odgovara Fimi media.

Unakrsno ispitivanje započeo Davorin Budin, odvjetnik optuženog HDZ-a i pitao Bobana je li u vrijeme sastanka u Vladi bio član stranke. Boban je rekao kako nije, ali da se sjeća kako se učlanio nakon tog sastanka.

Svjedočenju je prigovorio Sanader i porekao sve što je Boban rekao o sastanku. 'Svi su predstavnici uprava govorili o stanju u svom poduzeću, svojim međusobnim odnosima i suradnji s državnim institucijama', rekao je optuženi bivši premijer. Suđenje se nastavlja 10. rujna svjedočenjem Božidara Longina i Andreja Sardelića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene